Migdałowe biszkopciki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy do nich cukier i ubijamy nadal. Do białek z cukrem dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, aromat migdałowy i mąkę i miksujemy na biszkoptowe ciasto. Do wyrobionego ciasta wsypujemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temp 180 - 200 stopni przez około 20 minut. Mój piekarnik przypala ciasta na końcu, więc w połowie musiałam biszkopt wyjąć i włożyć drugim końcem balchy ;)
Upieczony biszkopt tniemy na paski, paski składamy na pół i tniemy na małe kawałki. Powstałe kawałki rozdzielamy, smarujemy po środku konfiturą żurawinową i składamy.
Komentarze