Migdałowe biszkopciki z żurawiną

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczny pomysł na łakocie w zimowe popołudnie // zapraszam również na mój blog http://od-kuchni.blog.pl

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - Jajko: 5 sztuk
    - mąka: 1 szklanka
    - cukier: 1 szklanka
    - aromat migdałowy: 1 łyżeczka
    - płatki migdałowe: 60 gramów
    - konfitura z żurawiny ( słoiczek): 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Migdałowe biszkopciki z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Migdałowe biszkopciki z żurawiną 1. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy do nich cukier i ubijamy nadal. Do białek z cukrem dodajemy żółtka, proszek do pieczenia, aromat migdałowy i mąkę i miksujemy na biszkoptowe ciasto. Do wyrobionego ciasta wsypujemy płatki migdałowe i delikatnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temp 180 - 200 stopni przez około 20 minut. Mój piekarnik przypala ciasta na końcu, więc w połowie musiałam biszkopt wyjąć i włożyć drugim końcem balchy ;)
    Upieczony biszkopt tniemy na paski, paski składamy na pół i tniemy na małe kawałki. Powstałe kawałki rozdzielamy, smarujemy po środku konfiturą żurawinową i składamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować