MIGDAŁOWA PYCHOTKA

4.5 (182 ocen)

  • 2 godz.

Idealne połączenie kruchego ciasta z kremem migdałowym. Aby się nie zasłodzić, całość została przełamana dżemem z czarnej porzeczki. Ciasto naprawdę tylko wydaje się być skomplikowanym. Tak naprawdę jest proste w przygotowaniu. Migdały można zastąpić orzechami włoskimi.

  • 2 godz.

Składniki:


  • Składniki na kruche ciasto:
    - 500 g mąki pszennej (3 szklanki minus 1 łyżka)
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - pół szklanki cukru pudru
    -200 g masła
    - 6 żółtek
    Składniki na bezę:
    - 6 białek
    - 1,5 szklanki drobnego cukru lub cukru pudru
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
    - 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
    - 120 g płatków migdałowych
    - cukier puder do posypania
    Masa kremowa:
    - 2 szklanki mleka (500 ml)
    - 3 łyżki mąki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 żółtka
    - 3 łyżki cukru
    - 16 g cukru migdałowego (w takim opakowaniu jak cukier waniliowy)
    - 200 g masła
    - kilka kropel aromatu migdałowego

Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Migdałowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrób. Powstałe ciasto zagnieć w kulę i podziel na pół.
  • 2. Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo (to bardzo ważne) i małymi partiami cukier. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj.
  • 3. Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłóż na spód, rozwałkuj i wyrównaj. Na nim posmaruj połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłóż połowę masy bezowej. Na masę bezową wysyp połowę płatków migdałowych. Piecz w temperaturze 175 stopni C przez około 40 minut. Identycznie postąp z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudź.
  • 4. Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrami. Drugą zmiksuj z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodaj do gotującego się mleka, zagotuj. Ostudź, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzyj na puch (można mikserem), stopniowo dodawaj ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodaj aromat migdałowy i zmiksuj.
  • 5. . Gotowe, ostudzone placki przełóż masą kremową. Schładzaj przez minimum 3 godziny w lodówce. Wierzch posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować