Mięsna zupka a"la gulasz z kluskami:) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kroimy łopatkę w kostkę i przyprawiamy,(papryka,pieprz mielony ,sól,magii) wstawiamy do lodówki na noc najlepiej
2.Na patelni smażymy wcześniej przygotowaną łopatkę.Pod koniec smażenia podlewamy wodą i dusimy chwilkę.
3.W garnku podsmażamy mięso mielone następnie wrzucamy pieczarki,paprykę pokrojoną w kostkę oraz warzywa smażymy do odparowania wody i dodajemy łopatkę z patelni z wywarem który się utworzył.
4.Dolewamy wody do 2 litry wrzucamy liść laurowy, ziele,pieprz kolorowy,magii i gotujemy na niedużym ogniu do miękkości.Jak już wszystkie składniki będą miękkie rozpuszczamy w 400ml wody sosy i wlewamy do zupy.
5.Kluski:
400 ml ciepłej wody
2,5 do 3 szklanek mąki
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki oliwy
6.Z podanych składników na kluski ugniatamy ciasto.(jeżeli było by za luźne dosypać mąki)
7.W garnku zagotowujemy wodę z solą i urywając palcami ciasto wrzucamy na wodę i gotujemy około 5 minut od czasu wypłynięcia.
8.Do miseczki przekładamy kilka klusek i zalewamy zupką.Danie gotowe do spożycia.
Porady
Zupka również dobrze będzie smakowała z ziemniakami, lub makaronem.
Komentarze