Pysznie i kalorycznie :) sprawdza się na obiad jak i na kolację na gorąco. Robię ją od lat :)
20 min
Składniki:
Składniki:
opakowanie makaronu lasagne
1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe)
1 słoiczek przecieru pomidorowego
1 puszka pomidorów
20 dag żółtego sera w plastrach albo tartego (u mnie w plastrach)
30 dag pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 litr wody
suszone oregano, suszona bazylia
przyprawa chili
natka pietruszki i świeża bazylia do dekoracji.
olej do smażenia
2 czubate łyżki mąki
Mięsna lasagna z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami i wszystko gotujemy około 15 minut.
2.Po tym czasie robimy zaklepkę z mąki i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy nadal przez 10 minut. Do naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę surowego makaronu (na styk), wylewamy 1 warstwę sosu z mięsem i czynność tę powtarzamy jeszcze 3 razy.
3.Na wiech układamy plastry żółtego sera i posypujemy ulubionymi ziołami. Zapiekamy w 200 stopniach C w piekarniku przez 20 minut.
4.Dekorujemy świeżymi ziołami jak natka albo bazylia.
Komentarze