Mięsna Lasagna z pieczarkami

5 (194 ocen)

  • 20 min

Pysznie i kalorycznie :) sprawdza się na obiad jak i na kolację na gorąco. Robię ją od lat :)

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    opakowanie makaronu lasagne
    1 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe)
    1 słoiczek przecieru pomidorowego
    1 puszka pomidorów
    20 dag żółtego sera w plastrach albo tartego (u mnie w plastrach)
    30 dag pieczarek
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    1 litr wody
    suszone oregano, suszona bazylia
    przyprawa chili
    natka pietruszki i świeża bazylia do dekoracji.
    olej do smażenia
    2 czubate łyżki mąki
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos pomidorowy Ser

Mięsna lasagna z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • lasagna 1. Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulą oraz pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodajemy mięso mielone. Zalewamy wodą i dodajemy pokrojone pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz suszonymi ziołami i wszystko gotujemy około 15 minut.
  • 2. Po tym czasie robimy zaklepkę z mąki i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy nadal przez 10 minut. Do naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę surowego makaronu (na styk), wylewamy 1 warstwę sosu z mięsem i czynność tę powtarzamy jeszcze 3 razy.
  • lasagna 3. Na wiech układamy plastry żółtego sera i posypujemy ulubionymi ziołami. Zapiekamy w 200 stopniach C w piekarniku przez 20 minut.
  • lasagna 4. Dekorujemy świeżymi ziołami jak natka albo bazylia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Bazylia Mięso Pieczarki Pomidor Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować