Mięsna rolada z pieczarkami

4 (2 ocen)

Mięsna roladka można ją jeść na ciepło, z sosem, dobrze smakuje też na zimno, na kromce chleba. Robi się ją szybko (nie licząc czasu pieczenia), a i w lodówce może posiedzieć kilka dni, nie tracąc na wartości.

Składniki:

  • 900dag mięsa mielonego
    2 jajka
    1-2 łyżki bułki tartej
    0,5 kg pieczarek
    2-3 cebule
    2 ząbki czosnku
    Sól, pieprz
    Jarzynka (vegeta)
    Mielona ostra papryka
    Mielona słodka papryka
    Natka pietruszki
    20 dag plastrów żółtego sera
    20 dag cienko pokrojonego boczku
    Olej
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Mięsna rolada z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzany olej wyłożyć posiekaną cebulę. Gdy się zarumieni, dodać posiekane pieczarki. Całość chwilę smażyć, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jarzynką, dodać posiekaną natkę, wymieszać.
  • 2. Mięso wymieszać z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bułką tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Gdy masa z mięsa jest zbyt rzadka dosypać więcej bułki tartej. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na papierze do pieczenia o wymiarach około 25x30min rozprowadzić mięso mielone (cienką warstwę). Na nim ułożyć równomiernie plastry boczku i sera. Na wierzch wyłożyć przygotowane pieczarki. Za pomocą papieru zwinąć mięso w roladę i przełożyć do keksówki. Piec godzinę w 200stopniach. Pod koniec pieczenia położyć na roladzie plasterki boczku i oprószyć mielonymi paprykami. Gdy boczek się przyrumieni, roladę wyjąć z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Pieczarki Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować