Mięsna roladka można ją jeść na ciepło, z sosem, dobrze smakuje też na zimno, na kromce chleba. Robi się ją szybko (nie licząc czasu pieczenia), a i w lodówce może posiedzieć kilka dni, nie tracąc na wartości.
Składniki:
900dag mięsa mielonego
2 jajka
1-2 łyżki bułki tartej
0,5 kg pieczarek
2-3 cebule
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Jarzynka (vegeta)
Mielona ostra papryka
Mielona słodka papryka
Natka pietruszki
20 dag plastrów żółtego sera
20 dag cienko pokrojonego boczku
Olej
Mięsna rolada z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzany olej wyłożyć posiekaną cebulę. Gdy się zarumieni, dodać posiekane pieczarki. Całość chwilę smażyć, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jarzynką, dodać posiekaną natkę, wymieszać.
2.Mięso wymieszać z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bułką tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Gdy masa z mięsa jest zbyt rzadka dosypać więcej bułki tartej. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Na papierze do pieczenia o wymiarach około 25x30min rozprowadzić mięso mielone (cienką warstwę). Na nim ułożyć równomiernie plastry boczku i sera. Na wierzch wyłożyć przygotowane pieczarki. Za pomocą papieru zwinąć mięso w roladę i przełożyć do keksówki. Piec godzinę w 200stopniach. Pod koniec pieczenia położyć na roladzie plasterki boczku i oprószyć mielonymi paprykami. Gdy boczek się przyrumieni, roladę wyjąć z piekarnika.
Komentarze