Mielony czosnek

  • wyświetlono: 382 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Taki czosnek zawsze robiła moja teściowa.Można go przechowywać nawet kilka miesięcy ale szczelnie zamknięty w lodówce.Czosnek zmielony i zakonserwowany solą jest świetny jako dodatek do zup,sosów,marynat do mięs.Naturalny ,zdrowy i smaczny:)

tyt
  • 20 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

czosnek
sól
słoik

Sposób przygotowania przepisu:

Mielony czosnek

  • 1. Czosnek obieramy,myjemy i przemielamy w melakserze czy maszynce.Następnie dajemy warstwowo do słoika przesypując solą(ja na trzy łyżki zmielonego czosnku sypię ok.małą łyżeczkę soli) i uciskamy.Zamykamy szczelnie i przechowujemy w lodówce.

Porady

W związku z tym że w czosnku jest sól dodając go do dania najpierw sprawdzam smak a potem dosalam by nie przesolić:)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czosneksól

Komentarze

Podobne przepisy

Suszony czosnek niedźwiedzi

Dodane przez: Paulina Nosek

Suszony czosnek niedźwiedzi

Pełen zdrowia dar lasu. ;)

Czosnek w zalewie octowej

Dodane przez: AnetaSłużałek

Czosnek w zalewie octowej

Pyszny dodatek do kanapek, sałatek...

Dodane przez: lideczka04

Czosnek marynowany

O tym, że czosnek jest bardzo zdrowy,...

Czosnek marynowany z estragonem

Dodane przez: bogusia82

Czosnek marynowany z estragonem

Taki marynowany czosnek często...

czosnek w marynacie

Dodane przez: slodkoipieprznie

Czosnek w marynacie z bazylią i pieprzem

Pyszna aromatyczna przekąska

Ogórki z czosnkiem

Dodane przez: ewiczka2304

Ogórki z czosnkiem

Zmodyfikowany przepis na ogórki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE