Mielonka wieprzowa

4.5 (179 ocen)

  • 50 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Domowego wyrobu mielonka wieprzowa w osłonce barierowej termokurczliwej. Jest smaczna i łatwa do wykonania.
Polecam :)

  • 50 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • łopatka - 1,2 kg (szarpak)
    boczek - 1,2 kg (10 mm)
    osłonka barierowa, termokurczliwa 75 mm średnica

    Przyprawy:

    peklosól 18-20 g/kg
    cukier 1 g/kg
    pieprz czarny 2 g/kg
    czosnek 3 g/kg
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Mielonka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mielonka wieprzowa. 1. Rozdrabnianie:

    Łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak, boczek przez sitko 10 mm.
  • Mielonka wieprzowa. 2. Farsz:

    Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
  • Mielonka wieprzowa. 3. Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło w osłonkę barierową termokurczliwą. Napełniony baton ścisło zawiązujemy.
  • Mielonka wieprzowa. 4. Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza do osiągnięcia w środku batonu temperatury 70 stopni Celsjusza. Studzimy 10 minut w zimnej wodzie.
  • Mielonka wieprzowa. 5. Ostudzony baton wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy kroić w plastry i konsumować.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować