Mielonka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozdrabnianie:
Łopatkę wieprzową rozdrabniamy przez szarpak, boczek przez sitko 10 mm.
2.Farsz:
Zmielone mięsa wyrabiamy stopniowo dodając przyprawy. Wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu. Wyrobiony farsz wkładamy do pojemnika i wstawiamy do lodówki na 48 godzin.
3.Po tym czasie ponownie wyrabiamy chwilę i napełniamy ścisło w osłonkę barierową termokurczliwą. Napełniony baton ścisło zawiązujemy.
4.Parzymy w temperaturze 75 stopni Celsjusza do osiągnięcia w środku batonu temperatury 70 stopni Celsjusza. Studzimy 10 minut w zimnej wodzie.
5.Ostudzony baton wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie możemy kroić w plastry i konsumować.
Komentarze