Mielone z kaszą jaglaną

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Tradycyjne mielone lubi pewno większość. Aby nieco je urozmaicić polecam przygotować je z dodatkiem kaszy jaglanej. Tak przygotowane podajemy do ziemniaków oraz ulubionej surówki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na około 18 sztuk:
    • 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
    • 600 gram mięsa mielonego (wieprzowego),
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • 2 małe jajka,
    • 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
    • 1 czerstwa bułka,
    • mleko do namoczenia bułki,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • Olej rzepakowy do smażenia,
    • Bułka tarta do panierki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Mielone z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotowana kasza 1. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy. Bułkę namaczamy w ciepłym mleku.
  • łączenie składników 2. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Do przyprawionego mięsa dodajemy ugotowaną kaszę, odciśniętą bułkę, jajka oraz natkę pietruszki.
  • Gotowe ciasto 3. Całość ponownie mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku.
  • smażenie 4. Z gotowej masy mięsno – jaglanej formujemy zgrabne placuszki. Uformowane obtaczamy w bułce tartej. Gotowe wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
    Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować