Tradycyjne mielone lubi pewno większość. Aby nieco je urozmaicić polecam przygotować je z dodatkiem kaszy jaglanej. Tak przygotowane podajemy do ziemniaków oraz ulubionej surówki.
60 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
Składniki na około 18 sztuk:
• 3/4 szklanki kaszy jaglanej,
• 600 gram mięsa mielonego (wieprzowego),
• 2-3 ząbki czosnku,
• 2 małe jajka,
• 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
• 1 czerstwa bułka,
• mleko do namoczenia bułki,
• Sól, pieprz do smaku,
• Olej rzepakowy do smażenia,
• Bułka tarta do panierki
Mielone z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy na sypko. Ugotowaną studzimy. Bułkę namaczamy w ciepłym mleku.
2.Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Do przyprawionego mięsa dodajemy ugotowaną kaszę, odciśniętą bułkę, jajka oraz natkę pietruszki.
3.Całość ponownie mieszamy, ewentualnie jeszcze doprawiając do smaku.
4.Z gotowej masy mięsno – jaglanej formujemy zgrabne placuszki. Uformowane obtaczamy w bułce tartej. Gotowe wykładamy na rozgrzany tłuszcz. Kotleciki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Komentarze