Mielone z kapustą i kaszą jaglaną

4.5 (180 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Mielone z dodatkiem kapusty i kaszy jaglanej, zapiekane z sosem pomidorowym są fajnym rozwiązaniem na obiad dla całej rodziny.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na 14 sztuk:

    500g mięsa mielonego z szynki wp.
    350g poszatkowanej kapusty białej
    100g kaszy jaglanej prażonej (1 woreczek)
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka margaryny np. Palma
    sól, pieprz do smaku
    bułka tarta do obtoczenia

    Sos pomidorowy:
    1 kostka rosołowa drobiowa (lub wcześniej ugotowany wywar drobiowo-warzywny)
    400ml zimnej wody
    1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g)
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki mąki pszennej
    ew. pieprz do smaku

    Dodatkowo:
    olej do smażenia kotlecików
    natka pietruszki do posypania


Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Etap I 1. Kaszę jaglaną gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu (ok 10 minut). Przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, zaparzamy wrzącą wodą ok 2 minuty, a następnie dokładnie odcedzamy z wody.
    Drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem przekładamy na rozgrzany tłuszcz i delikatnie rumienimy.
  • Etap II 2. Do mięsa mielonego dodajemy przygotowaną wcześniej kapustę, kaszę jaglaną, cebulkę z czosnkiem oraz pozostałe składniki: jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  • Etap III 3. Z przygotowanej masy formujemy podłużne kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Opiekamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Etap IV 4. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Ja- jako że nie miałam gotowego wywaru użyłam kostki rosołowej drobiowej.
    Do rozpuszczonej dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną sosu- tak by nie było grudek. Przelewamy na gotujący się cały czas sos i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Możemy doprawić do smaku przyprawami.
  • Etap V 5. Kilka łyżek sosu rozprowadzamy na spód naczynia żaroodpornego. Układamy na nim ciasno obok siebie kotlety i ponownie zalewamy sosem do 2/3 ich wysokości. Zapiekamy w rozgrzanym do 180st C piekarniku ok 45 minut. Gotowe posypujemy natką pietruszki.

Porady

Kotlety można przygotować sobie dzień wcześniej, a przed podaniem zapiec z sosem w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować