Mielone z kapustą i kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu (ok 10 minut). Przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, zaparzamy wrzącą wodą ok 2 minuty, a następnie dokładnie odcedzamy z wody.
Drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem przekładamy na rozgrzany tłuszcz i delikatnie rumienimy.
2.Do mięsa mielonego dodajemy przygotowaną wcześniej kapustę, kaszę jaglaną, cebulkę z czosnkiem oraz pozostałe składniki: jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
3.Z przygotowanej masy formujemy podłużne kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Opiekamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
4.W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Ja- jako że nie miałam gotowego wywaru użyłam kostki rosołowej drobiowej.
Do rozpuszczonej dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną sosu- tak by nie było grudek. Przelewamy na gotujący się cały czas sos i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Możemy doprawić do smaku przyprawami.
5.Kilka łyżek sosu rozprowadzamy na spód naczynia żaroodpornego. Układamy na nim ciasno obok siebie kotlety i ponownie zalewamy sosem do 2/3 ich wysokości. Zapiekamy w rozgrzanym do 180st C piekarniku ok 45 minut. Gotowe posypujemy natką pietruszki.
Porady
Kotlety można przygotować sobie dzień wcześniej, a przed podaniem zapiec z sosem w piekarniku.
Komentarze