Mielone z kapustą i kaszą jaglaną

  • wyświetlono: 1060 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Mielone z dodatkiem kapusty i kaszy jaglanej, zapiekane z sosem pomidorowym są fajnym rozwiązaniem na obiad dla całej rodziny.

Joanna Tokarz
  • 80min

Składniki

Na 14 sztuk:

500g mięsa mielonego z szynki wp.
350g poszatkowanej kapusty białej
100g kaszy jaglanej prażonej (1 woreczek)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka margaryny np. Palma
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia

Sos pomidorowy:
1 kostka rosołowa drobiowa (lub wcześniej ugotowany wywar drobiowo-warzywny)
400ml zimnej wody
1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g)
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
ew. pieprz do smaku

Dodatkowo:
olej do smażenia kotlecików
natka pietruszki do posypania


Sposób przygotowania przepisu:

Mielone z kapustą i kaszą jaglaną

  • Etap I1. Kaszę jaglaną gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu (ok 10 minut). Przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, zaparzamy wrzącą wodą ok 2 minuty, a następnie dokładnie odcedzamy z wody.
    Drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem przekładamy na rozgrzany tłuszcz i delikatnie rumienimy.
  • Etap II2. Do mięsa mielonego dodajemy przygotowaną wcześniej kapustę, kaszę jaglaną, cebulkę z czosnkiem oraz pozostałe składniki: jajko, mąkę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  • Etap III3. Z przygotowanej masy formujemy podłużne kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Opiekamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • Etap IV4. W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Ja- jako że nie miałam gotowego wywaru użyłam kostki rosołowej drobiowej.
    Do rozpuszczonej dodajemy koncentrat pomidorowy i zagotowujemy. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną sosu- tak by nie było grudek. Przelewamy na gotujący się cały czas sos i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Możemy doprawić do smaku przyprawami.
  • Etap V5. Kilka łyżek sosu rozprowadzamy na spód naczynia żaroodpornego. Układamy na nim ciasno obok siebie kotlety i ponownie zalewamy sosem do 2/3 ich wysokości. Zapiekamy w rozgrzanym do 180st C piekarniku ok 45 minut. Gotowe posypujemy natką pietruszki.

Porady

Kotlety można przygotować sobie dzień wcześniej, a przed podaniem zapiec z sosem w piekarniku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadmięso mielonekotletymielonena obiadsmacznedla całej rodzinydanie z piekarnikaz kapustąprzepis_miesiąca1000kasza jaglana prażona

Komentarze

Podobne przepisy

kotlety mielone z kaszą jaglaną

Dodane przez: zlotko

Kotlety mielone z kaszą jaglaną

smaczne urozmaicenie klasycznych...

mielone

Dodane przez: bozena0009

Mielone z kapustą czerwoną i kaszą

Pomysł na szybki i smaczny obiad...

Gołąbki z kapusty włoskiej, z kaszą jaglaną, filetem drobiowym i grzybami

Dodane przez: Wiater Barbara

Gołąbki z kapusty włoskiej, z kaszą jaglaną,...

Gołąbki z kaszą jaglaną, wędzonym...

kotleciki

Dodane przez: monika016

Kotleciki drobiowe z kaszą jaglaną i brokułem

Pyszne i zdrowe kotleciki z kurczakiem,...

image-1aoerhm

Dodane przez: monika016

Gołąbki z kaszą jaglaną

Smakują nam bardziej niż ich tradycyjna...

Krokiety z kaszą jaglaną

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Krokiety z kaszą jaglaną

Lubiane przez większośc krokiety...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE