Mielone rolady z serowym środkiem owinięte boczkiem

4.5 (149 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu pomysł na obiad. Smaku mięsu dodała marchewka i szczypiorek. Wędzony boczek jeszcze podkręcił aromat, a serowy środek dodał soczystości. Polecam!

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
    1 cebula
    3 jajka
    1 łyżka bułki tartej
    2 łyżki otrąb owsianych
    3 łyżki świeżego szczypiorku
    1 ugotowana marchewka
    Sól
    Pieprz
    Czosnek granulowany
    50 g żółtego sera
    100 g wędzonego boczku
    Olej rzepakowy do skropienia mięsa
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Mielone rolady z serowym środkiem owinięte boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przekładamy na miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy otręby owsiane i bułkę tartą. Dodajemy startą na tarce o średnich oczkach ugotowaną wcześniej marchewkę, posiekany szczypiorek oraz przyprawy - sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Formujemy na dłoni mięsny placek. Na środku każdego układamy kawałki żółtego sera. Zawijamy do środka (tak aby nie było widać sera).Formujemy mięso na kształt roladki, owijamy wędzonym boczkiem. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy przez 40-45 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie żaroodporne aby mięso się zarumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować