Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu pomysł na obiad. Smaku mięsu dodała marchewka i szczypiorek. Wędzony boczek jeszcze podkręcił aromat, a serowy środek dodał soczystości. Polecam!
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g mięsa mielonego z szynki
1 cebula
3 jajka
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki otrąb owsianych
3 łyżki świeżego szczypiorku
1 ugotowana marchewka
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
50 g żółtego sera
100 g wędzonego boczku
Olej rzepakowy do skropienia mięsa
Mielone rolady z serowym środkiem owinięte boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przekładamy na miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy otręby owsiane i bułkę tartą. Dodajemy startą na tarce o średnich oczkach ugotowaną wcześniej marchewkę, posiekany szczypiorek oraz przyprawy - sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Formujemy na dłoni mięsny placek. Na środku każdego układamy kawałki żółtego sera. Zawijamy do środka (tak aby nie było widać sera).Formujemy mięso na kształt roladki, owijamy wędzonym boczkiem. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Mięso skrapiamy olejem rzepakowym. Pieczemy przez 40-45 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie żaroodporne aby mięso się zarumieniło.
Komentarze