Mielone nadziewane suszoną śliwką w kapuście

2 (1 ocen)

  • 40 min

Mielone ze śliwkami które sama ususzyłam. Polecam, bo są pyszne w kapuście. Śliwki są bardzo zdrowe i warto je wykorzystywać do mięsa do obiadu

  • 40 min

Składniki:


  • mielone
    500 g mielone od szynki
    1 cebula duża
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz
    20 suszonych śliwek domowych
    olej rzepakowy
    1 jajko
    1 bułka
    1/2 szklanki mleka
    6 łyżek bułki tartej

    500 g kapusty świeżej
    1 cebula
    2 łyżki sosu pomidorowego
    sól, pieprz
    liść laurowy i ziele angielskie po 1 sztuce
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone nadziewane suszoną śliwką w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso mielone z przyprawami 1. Śliwki namaczam w wodzie i odstawiam na godzinę.Cebulę drobno kroję, czosnek też i posypuję solą żeby się zmorzyła.Mięso przekładam do miski, dodaję cebulę, jajko, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, majeranek, pieprz.
  • mielone nadziane śliwką 2. Wyrabiam dokładnie formuje kulki w każdą wkładam w środek po dwie śliwki i sklejam.
  • smażone kotlety 3. Obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju na rumiany kolor.

    Cebulę kroję drobno i przesmażam w garnku na oleju, dodaję poszatkowaną kapustę, ziele anielskie, liść laurowy, resztę śliwek. Gotuję do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sos pomidorowy. Do kapusty dodaję mielone usmażone i chwilę jeszcze duszę na wolnym ogniu około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Mięso mielone Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować