Mielone nadziewane suszoną śliwką w kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki namaczam w wodzie i odstawiam na godzinę.Cebulę drobno kroję, czosnek też i posypuję solą żeby się zmorzyła.Mięso przekładam do miski, dodaję cebulę, jajko, bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, majeranek, pieprz.
2. Wyrabiam dokładnie formuje kulki w każdą wkładam w środek po dwie śliwki i sklejam.
3.Obtaczam w bułce tartej i smażę na oleju na rumiany kolor.
Cebulę kroję drobno i przesmażam w garnku na oleju, dodaję poszatkowaną kapustę, ziele anielskie, liść laurowy, resztę śliwek. Gotuję do miękkości. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sos pomidorowy. Do kapusty dodaję mielone usmażone i chwilę jeszcze duszę na wolnym ogniu około 5 minut.
Komentarze