Mielone ala gołąbki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Oto idealny pomysł na smaczny, prosty obiad, przy którym się nie narobisz. Nikt nie robi lepszych. Delikatne klopsiki w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw na pewno zasmakują każdemu. Spróbuj przekonaj się Sam.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
    • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
    • ½ woreczka ugotowanego ryżu
    • 1 jajko
    • 1 cebula
    • ½ łyżeczki papryki ostrej
    • 1 łyżka majeranku
    • Sól
    • Mąką do panierki
    • Olej do smażenia
    Składniki na sos warzywny:
    • ½ główki kapusty
    • 5 ziemniaków
    • 2 marchewki
    • 2 pietruszki
    • Sól
    • Pieprz
    • 500 g passaty
    • 4 łyżki ketchupu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety mielone

Mielone ala gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kotlety 1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaje ugotowany ryż, obraną drobno pokrojoną cebule, wsypuję paprykę ostrą, majeranek, sól, wbijam jajko i wyrabiam masę mięsną. Z mięsa robię okrągłe kotlety, panieruję w mące pszennej i smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po usmażeniu odstawiam na bok.
  • ziemniaki 2. Warzywa marchew oraz pietruszkę obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Kapustę drobno kroję. Ziemniaki obieram kroję plasterki.
    Na dużej patelni typu Wok rozgrzewam olej, przekładam ziemniaki i smażę.
  • warzywa 3. Następnie dodaję pozostałe warzywa, marchew, pietruszkę oraz kapustę. Podlewam jedną szklanką wody, doprawiam pieprzem oraz solą i gotuje do chwili aż warzywa będą miękkie.
    Pod koniec gotowania wlewam passatę oraz ketchup, chwilę gotuję.
  • danie 4. Sos z warzywami łączę w kotletami i podaję.
    Gotowe.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować