Pulpety ala gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewicę ugotować w 2 szklankach wody z 1 łyżeczką jarzynki. Wystudzić. Mięso wymieszać z soczewicą, poszatkowaną kapustę pekińską, drobno posiekaną cebulę, jajka, 1/2 łyżki sosu chili i przyprawy. Dokładnie wymieszać i uformować pulpety. Każdy obtoczyć w mące. W 2 garnkach zagotować wodę. Do jednego garnka wsypać po łyżeczce jarzynki i ziół prowansalskich, delikatnie włożyć połowę pulpetów, gotować 20 minut, dodać koncentrat i 1 łyżkę mąki pszennej rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Gotować jeszcze 10 minut.
Drugą połowę pulpetów włożyć do drugiego garnka, zagotować, dodać odgotowane grzyby, gotować kolejne 10 minut. 1 łyżkę mąki pszennej rozmieszać z mlekiem, wlać do pulpetów, wymieszać, dodać koperek i gotować jeszcze 10 minut.
Smacznego :)
Komentarze