Pulpety ala gołąbki

  • wyświetlono: 458 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczny pomysł na obiad :)

DSC_8347
  • 5 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

500 g mięsa mielonego
200 g czerwonej soczewicy
250 g kapusty pekińskiej
1 cebula
2 jajka
jarzynka, pieprz ziołowy
czubryca czerwona
czosnek suszony
sos chili
zioła prowansalskie
1 mały koncentrat pomidorowy
350 g odgotowanych grzybów
2/3 szklanki mleka
mąka pszenna
1 łyżka posiekanego koperku

Sposób przygotowania przepisu:

Pulpety ala gołąbki

  • 1. Soczewicę ugotować w 2 szklankach wody z 1 łyżeczką jarzynki. Wystudzić. Mięso wymieszać z soczewicą, poszatkowaną kapustę pekińską, drobno posiekaną cebulę, jajka, 1/2 łyżki sosu chili i przyprawy. Dokładnie wymieszać i uformować pulpety. Każdy obtoczyć w mące. W 2 garnkach zagotować wodę. Do jednego garnka wsypać po łyżeczce jarzynki i ziół prowansalskich, delikatnie włożyć połowę pulpetów, gotować 20 minut, dodać koncentrat i 1 łyżkę mąki pszennej rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Gotować jeszcze 10 minut.
    Drugą połowę pulpetów włożyć do drugiego garnka, zagotować, dodać odgotowane grzyby, gotować kolejne 10 minut. 1 łyżkę mąki pszennej rozmieszać z mlekiem, wlać do pulpetów, wymieszać, dodać koperek i gotować jeszcze 10 minut.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonepulpetywieprzowinasoczewicatania kuchniapulpety w sosiepulpety ala gołąbki

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki

Tradycyjne , dość łatwe wbrew pozorom...

image-0120e4d

Dodane przez: esmiech

Gołąbki

Gołąbki są smaczne i syte. Moje...

Gołąbki bezmięsne

Dodane przez: czarrna

Gołąbki

z farszem ryżowo-warzywnym

Kurczak ala KFC

Dodane przez: joanna30

Kurczak ala KFC

Pikantna i mocno chrupiąca panierka...

Gołąbki

Dodane przez: doowa

Gołąbki

Takie gołąbki nauczyła mnie robić...

image-0t821q7

Dodane przez: Konto nieaktywne

Gołąbki

Nie ma to jak tradycyjna babcina...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE