Mielońce z grzankami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Niby zwykłe mielone a jednak inne. A to wszystko dzięki dodatkowi jakim są grzanki czosnkowe. Zmieniają strukturę kotletów bo nie są one w żaden sposób rozdrobnione a po prostu dodane do masy mięsnej. Fajna odmiana zwykłego tradycyjnego mielonego.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej ( bez kości )
    200 g grzanek czosnkowych
    2 cebule
    2 jajka
    ok. 1 szk wody
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety Grzanki

Mielońce z grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą.
    Dodać do niej grzanki, wlać wodę i dodać do smaku sól i pieprz.
    Wyrobić masę i odstawić ja na 15 minut aby grzanki wchłonęły wodę.
    Następnie formować kotlety i smażyć je na oleju na rumiano z obu stron.
    Podawać na przykład z ziemniakami i ogórkiem małosolnym lub zasmażaną młodą kapustą.

Porady

Jeśli nie macie gotowych grzanek możecie wcześniej zrobić je sami. Zajmuje to chwilę. Ale trzeba je przed dodaniem do mięsa wystudzić. W przeciwnym razie białko mięsa zacznie się ścinać przed obróbka termiczną a to nie jest dobrym pomysłem. Kotlety można panierować w bułce tartej ale nie jest to konieczne. Jeśli nie zjecie ich na obiad to śmiało możecie zjeść je z pieczywem bo równie dobrze smakują na zimno. Tak więc tak mało zmiany a tak inne kotlety wyczarujemy. Zwykle grzanki mogą zmienić tradycyjne mielone i nadać im nowej odsłony o struktury. Bo takie kotlety po przekrojeniu wyglądają inaczej niż ze zmieloną czerwstwą bułką. Bo eksperymenty kulinarne są fajne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować