miękkie pierniczki

4.49 (171 ocen)

  • 2 godz.

pyszne, mięciutkie pierniczki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    -2 czubate łyżki powideł
    -4 szkl mąki tortowej
    -1/2 szkl miodu (może być miód sztuczny)
    -2 jajka
    -1 żółtko
    -3/4 szkl cukru trzcinowego
    -200g margaryny lub masła
    -5 łyżek śmietany
    -4 łyżeczki kakao
    -1 opakowanie przyprawy do piernika 40g
    -pół łyżeczki soli
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miękkie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Margarynę roztapiamy na małym ogniu,

    dodajemy cukier trzcinowy

    dodajemy miód, dokładnie mieszamy.

    Następnie dodajemy powidła,

    przyprawę do piernika oraz kakao.


    Wszystko dokładnie mieszamy.


    Masę studzimy, dodajemy jajka

    oraz śmietanę i miksujemy
    Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia.
    Dodajemy masę i mieszamy. Wyrabiamy ciasto.

    Zagniata się bardzo dobrze, podczas wyrabiania dodałam tylko garść mąki.

    Ciasto jest delikatne, gładkie:-)
  • 2. Ciasto owijamy w folię i wsadzamy do lodówki na około 1,5 godzinki.

    Potem zaczyna się zabawa :p
  • pierniczki 3. Ciasto wałkujemy na około 4 mm wycinamy dowolne kształty. Ciasta nawet nie trzeba podsypywać mąką, bo się w ogóle nie klei.
  • . 4. Ciasteczka dajemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pieczemy około 7 minut w temp 170 stopni.
  • . 5. upieczone ciasteczka układamy w misce.
    Z ciasta wykrawamy kolejne ciasteczka i pieczemy dalej, do skończenia ciasta.
  • 6. pierniczki dekorujemy wedle uznania, polecam bo są wspaniałe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować