Meksykański kurczak w czekoladzie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj. Każdą pierś podziel na dwie podobnej wielkości części. Natrzyj solą i pieprzem, włóż do naczynia do pieczenia lub formy dodaj ząbki czosnku pokrojone w plastry i piecz 35 minut w temperaturze 180˚C.
2.W tym czasie cebulę i papryki pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, dodaj obie papryki - podsmaż.
3.Następnie dodaj łyżeczkę papryki w proszku, szczyptę cynamonu, szczyptę kminku i szczyptę pieprzu. Podlej odrobiną wody, dodaj rodzynki i migdały, oraz połamaną na kawałki czekoladę i cukier. Mieszaj aż się rozpuści.
4.Upieczone mięso przełóż do sosu wraz z czosnkiem i powstałym z wypieczenia bulionem. Duś jeszcze około 20 minut, aż woda odparuje i powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku solą.
Porady
Możecie dodać czekoladę deserową. Wtedy nie dodawajcie cukru.
Komentarze