Meksykański kurczak w czekoladzie.

3.98 (181 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Od dawna "chodziło za mną to danie" przeczytałam kilka przepisów i zrobiłam go po swojemu. Podałam w walentynki na kolację.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
    4 ząbki czosnku
    świeża czerwona papryka
    1 czuszka (może być suszona)
    100g gorzkiej czekolady 70% kakao
    4 łyżeczki cukru
    średnia cebula
    puszka krojonych pomidorów
    3 łyżki rodzynek
    2 łyżki migdałów siekanych
    1 łyżka migdałów w całości
    sól
    pieprz czarny mielony
    szczypta mielonego cynamonu
    szczypta mielonego kminku
    łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

3.98 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Meksykański kurczak w czekoladzie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj. Każdą pierś podziel na dwie podobnej wielkości części. Natrzyj solą i pieprzem, włóż do naczynia do pieczenia lub formy dodaj ząbki czosnku pokrojone w plastry i piecz 35 minut w temperaturze 180˚C.
  • 2. W tym czasie cebulę i papryki pokrój w kostkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę, dodaj obie papryki - podsmaż.
  • 3. Następnie dodaj łyżeczkę papryki w proszku, szczyptę cynamonu, szczyptę kminku i szczyptę pieprzu. Podlej odrobiną wody, dodaj rodzynki i migdały, oraz połamaną na kawałki czekoladę i cukier. Mieszaj aż się rozpuści.
  • 4. Upieczone mięso przełóż do sosu wraz z czosnkiem i powstałym z wypieczenia bulionem. Duś jeszcze około 20 minut, aż woda odparuje i powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku solą.

Porady

Możecie dodać czekoladę deserową. Wtedy nie dodawajcie cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować