Meksykański garnek

4.49 (202 ocen)

  • 30 min

Pyszne, syte, jednogarnkowe danie z mięsem i mnóstwem warzyw

  • 30 min

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    1 duża marchewka
    ok. 200 g żółtej fasolki szparagowej
    1 puszka czerwonej fasolki
    1/2 puszki kukurydzy
    1 czerwona papryka
    6 pieczarek
    1 średniej wielkości cebuli
    1 puszka pomidorów
    ok. 2-3 łyżeczek soli
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka tymianku
    1/2 łyżeczki oregano
    1/2 łyżeczki majeranku
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (202 ocen)

Meksykański garnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka pokroić w grubą kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju, przełożyć do garnka.
  • 2. Fasolkę szparagową pokroić na ok. 3 cm kawałki, gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut, odcedzić, dodać do mięsa.
  • 3. Paprykę pokroić w paski, razem z marchewką posmażyć na 1 łyżce oleju, dodać do kurczaka.
  • 4. Pieczarki pokroić w grube półplasterki, cebulę pokroić w kostkę, razem podsmażyć na 1 łyżce oleju, przełożyć do garnka.
  • 5. Fasolkę i kukurydzę odcedzić z zalewy, dodać do reszty składników.
  • 6. Pomidory pokroić w grubą kostkę, dodać wraz z zalewą.
  • 7. Danie doprawić przyprawami: solą, papryką, bazylią, tymiankiem, oregano i majerankiem. Wymieszać, gotować razem przez ok. 15 minut.
  • 8. Podawać z ryżem.

Porady

Do dania można użyć mrożonych warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować