Kiedyś, szalałam na punkcie babeczke i robiłam ich mnóstwo. Słodkie, pikantne z kremem, z warzywami. Niestety nie wpadłam wtedy na pomysł, by robić im zdjęcia. Dlatego teraz rozpoczynam fazę muffinkowo-babeczkową ;))
25 min
Składniki:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
160 g cukru drobnego do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego( ja uzyłam domowego)
40 g kakao
100 g czekolady gorzkiej + 50 g czekolady mlecznej
250 ml mleka
125 g roztopionego masła
2 jajka
1-2 opakowanie kremu mascarpone ( 2 opak. gdy chcemy wszystkie babeczki nadziać i przystroić kremem)
3-5 łyżek nutelli
Mega czekoladowe muffnki, z czekoladowym nadzieniem, udekorowane czekoladowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremek silikonowych nie trzeba niczym posypywać przed użyciem. Nagrzać piekarnik do 185 stopni C, z termoobiegiem.
Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić mikserem na bardzo puszystą masę. Dodać roztopione masło.
Kakao przesiać przez sitko wraz z mąką, sodą oraz proszkiem do pieczenia i dodać do ubitych jajek.
Cały czas mieszając, dodajemy powoli mleko. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Na końcu wsypać drobno pokrojoną czekoladę gorzką i mleczną i znów całość wymieszać.
Za pomocą worka cukierniczego lub łyżki wypełniamy foremki przygotowaną masą. Foremki napełniamy do 3/4 wysokości- nie więcej bo muffinki mocno urosną.
Pieczemy 19-22 minut minut. Jeżeli nasz piekarnik nie posiada funkcji termoobiegu to pieczemy w temperaturze 195-200°C.
Przygotowanie kremu: Mascarpone i nutellę miksujemy za pomocą miksera do połączenia się składników. Za pomocą końcówki do szprycowania, ostudzone muffiny wypełniamy kremem czekoladowym od środka oraz dekorujemy z zewnątrz.Posypujemy posypkami różnego rodzaju, orzechami itp.
Komentarze