Mega chrupiące placki ziemniaczane z serem, okraszone sosem czosnkowo cebulowym

5 (7 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Każdy lubi te placki, moje są wzbogacone i dlatego bardzo chrupiące, polecam

  • 50 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
    300 g sera żółtego tartego
    łyżka gęstej śmietany
    łyżka mąki pszennej + 1/4 łyżeczki sody spożywczej
    1 większa cebula
    1 jajko
    sól, pieprz mielony
    sos:
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki majonezu
    1 łyżeczka musztardy lub ketchupu
    1 mała czerwona cebulka
    1 -2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, szczypta cukru
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Placki ziemniaczane

Mega chrupiące placki ziemniaczane z serem, okraszone sosem czosnkowo cebulowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcedzić nadmiar wody.
    Do pulpy dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą, jajko, sól, pieprz, drobno posiekaną cebulę.
    Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano, polewając sosem śmietanowo cebulowo czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować