Mazurek z masą śmietanowo kajmakową

5 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 6 osób

Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Moja propozycja to pyszne, kruche ciasto z masą śmietanowo kajmakową.

  • 15 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki:
    ciasto:
    • ok. 160 gramów mąki tortowej orkiszowej,
    • 50g cukru,
    • 100 g masła,
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego,
    oraz:
    • 200g śmietany 36%,
    • 150 g masa kajmakowa,
    • bakalie do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Mazurek kajmakowy

Mazurek z masą śmietanowo kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło.
    W misce zagniatamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. pół godziny.
    Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką, wycinamy kształt mazurka, u mnie jajko. Ze skrawków ciasta robimy ranty i inne dekoracje. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 minut, aż spód będzie miał ładny rumiany kolor. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika oraz grubości ciasta. Ciasto studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, następnie pomału dodajemy masę kajmakową i ubijamy aby krem był sztywny i gładki. Krem wykładamy na przestudzone ciasto i dekorujemy.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować