Mazurek kajmakowy z bakaliami

5 (6 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kolorowy, słodki mazurek z mnóstwem bakalii będzie idealnym wypiekiem na świątecznym stole. Jest bardzo prosty do zrobienia a do dekorowania można zaprosić dzieci, będą miały mnóstwo frajdy angażując się w przygotowania przedświąteczne :)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    150 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    100 g masła w temp. pokojowej
    50 g cukru pudru
    jajko

    puszka kajmaku
    3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

    Bakalie:
    orzechy laskowe, pistacje
    migdały, wiórki kokosowe
    skórka pomarańczowa
    jajeczka czekoladowe
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Mazurek kajmakowy z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki 11x35cm (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Można zrobić ozdobne ranty z kuleczek z ciasta. Mazurki włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub ryżem (po 10 min usunąć i dopiec). Spody ostudzić.

    Upieczone spody mazurków posmarować cienką warstwą dżemu a następnie kajmakiem. Dowolnie udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować