Mazurek wielkanocny

  • wyświetlono: 642 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Prosty do przygotowania i pyszny mazurek.

zdjecie11
  • 9 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

mąka 1 i 12/ szk,
masło 100 g,
cukier puder 2 łyżki,
żółtka 2 szt,
śmietana 30 % 1/2 szk,
cukier 1 szk,
cukier waniliowy 1 łyżka,
posiekane orzechy ziemne 3 łyżki,

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek wielkanocny

  • 1. Z mąki, masła , cukru pudru i żółtek zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 cm i wyciąć kwadrat o wymiarach 23 cm x 23 cm. Z reszty ciasta uformować wałeczki i ułożyć na brzegach ciasta. Ciasto przełożyć do foremki i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
    Śmietanę przelać do rondelka, dodać cukier i cukier waniliowy. Gotować 10 minut na niedużym ogniu i mieszać od momentu wrzenia. Ciepłą masę wylać na ciasto i udekorować posiekanymi orzechami oraz ciasteczkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasta świątecznemazurekmazurek z orzechami

Komentarze

Podobne przepisy

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Wielkanocny mazurek z kajmakiem i dżemem

Na Wielkanocnym stole obowiązkowo...

Wielkanocny mazurek przekładany

Dodane przez: justaf

Wielkanocny mazurek przekładany

To ciasto jest dosyć tanie, szybkie...

mazurek

Dodane przez: Maggie79

MAZUREK

Mazurek to tradycyjne ciasto na...

Mazurek

Dodane przez: gotowanietoproste

Mazurek

To mój pierwszy mazurek, okrągły...

Mazurek

Dodane przez: katarzyna wójcicka

Mazurek

Bogato ozdobione robią wrażenie.

Mazurek KNOPPERS

Dodane przez: ewaeu

Mazurek KNOPPERS

Mazurek KNOPPERS, to połączenie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE