Mazurek Lion

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mazurek Lion to świetne połączenie pysznego kremu waniliowego, kajmaku oraz batona Lion. Mazurek Lion spodoba się na pewno dzieciom, które uwielbiają ten znany baton. Tegoroczna Wielkanoc już za pasem, więc przygotowanie mazurka Lion nie zajmie dużo czasu. Jest to ciasto pyszne, szybkie, bardzo słodkie. Mazurki są doskonałe kilka godzin po zrobieniu, jak kruche ciasto nasiąknie kremem. Gorzka czekolada polana na mazurka sprawia, iż słodki smak ciasta zostaje przełamany nutą goryczy i aromatu czekolady.

  • 1 godz. 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto
    350 g mąki
    100 g masła
    50 g mąki krupczatki
    20 g cukru pudru(2 łyżki)
    3 żółtka
    ew. 20 g śmietany 12%(2 łyżki)
    krem
    460 g kajmaku(1 opakowanie)
    250 g serka mascarpone
    200 ml śmietany 30%
    150 g cukru pudru
    1 baton Lion
    polewa
    100 g czekolady gorzkiej
    20 g masła
    kleksy czekoladowe
    200 ml śmietany 30%
    15 g kakao(1,5 łyżki)
    1 śmietanfix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Ciasto

Mazurek lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 45 minut. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy nim formę. W cieście robimy dziury, przygrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Następnie zdejmujemy papier i groch. Pieczemy jeszcze 15 minut. Studzimy.
    Zimną śmietanę ucieramy na sztywno. Dodajemy cukier. Krótko miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Całość łączymy ze sobą. Baton kroimy na małe kawałki. Dodajemy do masy. Chłodzimy 15 minut w lodówce.
    Masę nakładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Następnie smarujemy masę kajmakową.
    Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy miękkie masło. Mieszamy do połączenia składników. Lekko studzimy. Polewą zdobimy ciasto. Chłodzimy w lodówce.
    Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy kakao i śmietanfix. Gotową bitą śmietaną zdobimy tartę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować