Biały lion

  • wyświetlono: 907 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Jeśli lubicie batony Lion to to ciasto jest właśnie dla Was. Obłędne w smaku, rozpływające się w ustach no i raczej dla tych, którzy nie liczą kalorii. W oryginalnym przepisie na wierzch ciasta powinny być wykorzystane liony w białej czekoladzie, a tym razem użyłam moich ulubionych Latte.

20190512_173408
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
6 jajek
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa:
2 jajka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
Ponadto:
2 puszki masy kajmakowej
60 g ryżu preparowanego
400 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
3 białe czekolady
3 batony lion latte

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Biały lion

  • Biały lion1. Białka ubijamy na puch ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy do nich cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie łączymy.

    Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 30-40 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia.
  • Biały lion2. Jajka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego wlewamy masę jajeczną. Od czasu do czasu mieszając gotujemy do uzyskania gładkiego budyniu. Wierzch przykrywamy folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu budyniu), pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Ucieramy do powstania gładkiej masy.
  • Biały lion3. Masę kajmakową podgrzewamy w rondelku, tak by zrobiła się rzadka. Dodajemy do niej ryż preparowany i mieszamy do momentu połączenia.
  • Biały lion4. Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy wykładamy masę kajmakową z ryżem a następnie 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem, wykładamy pozostałą masę budyniową. Na wierzch wykładamy orzeszki ziemne.

    Białą czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (lub na małym ogniu w rondelku). Lekko studzimy, jeszcze płynną wylewamy na wierzch ciasta.Batony kroimy na mniejsze kawałki, układamy na czekoladzie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryż preparowanykajmakciasto przekładanebatonylionciasto Lionciasto z batonamilion latte
 

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO LION

Dodane przez: Mariola123

CIASTO LION

Dzisiaj przepis na ciasto "Lion",...

image-223ute0

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Lion

Ciasto bez pieczenia w formie znanego...

image-1sq12tu

Dodane przez: Teodorka

Ciasto lion

Moje ulubione :)

Ciasto Biały  Lion bez pieczenia z dmuchanym ryżem  i orzeszkami BAJECZNIE DOBRE :)

Dodane przez: Myszu

Ciasto Biały Lion bez pieczenia z dmuchanym...

Z racji tego, że nie mogę jeść...

Tarta Lion

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Mazurek Lion

Mazurek Lion to świetne połączenie...

ciasto lion

Dodane przez: Aninka88

Ciasto LION

W internecie widziałam kilka wersji...