Biały lion

4.49 (175 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jeśli lubicie batony Lion to to ciasto jest właśnie dla Was. Obłędne w smaku, rozpływające się w ustach no i raczej dla tych, którzy nie liczą kalorii. W oryginalnym przepisie na wierzch ciasta powinny być wykorzystane liony w białej czekoladzie, a tym razem użyłam moich ulubionych Latte.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Masa:
    2 jajka
    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki cukru
    200 g miękkiego masła
    Ponadto:
    2 puszki masy kajmakowej
    60 g ryżu preparowanego
    400 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
    3 białe czekolady
    3 batony lion latte
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak Batony Ciasto

Biały lion - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biały lion 1. Białka ubijamy na puch ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy do nich cukier a następnie po jednym żółtku. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Stopniowo przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie łączymy.

    Blaszkę 25x36cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 30-40 minut (do suchego patyczka). Pozostawiamy do wystudzenia.
  • Biały lion 2. Jajka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego wlewamy masę jajeczną. Od czasu do czasu mieszając gotujemy do uzyskania gładkiego budyniu. Wierzch przykrywamy folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu budyniu), pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo zimny budyń. Ucieramy do powstania gładkiej masy.
  • Biały lion 3. Masę kajmakową podgrzewamy w rondelku, tak by zrobiła się rzadka. Dodajemy do niej ryż preparowany i mieszamy do momentu połączenia.
  • Biały lion 4. Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Na pierwszy wykładamy masę kajmakową z ryżem a następnie 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem, wykładamy pozostałą masę budyniową. Na wierzch wykładamy orzeszki ziemne.

    Białą czekoladę łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (lub na małym ogniu w rondelku). Lekko studzimy, jeszcze płynną wylewamy na wierzch ciasta.Batony kroimy na mniejsze kawałki, układamy na czekoladzie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować