Mazurek bakaliowy

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszny , słodki jak przystało na mazurki , kazdy mowi ze za słodki a jako pierwszy znika (a to ciekawe) ... robie ich 2 lub 3 :)) tak na zapas :)

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto
    300 g mąki
    150 g cukru
    200 g margaryny Kasia
    4 żółtka
    2 łyżki śmietany
    szczypta soli

    masa bakaliowa
    1 szkl bakalii
    2 jajka
    100 g cukru pudru
    1 serek homogenizowany waniliowy

    beza
    2 białka
    pól szkl cukru
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    bakalie i polewa czekoladowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Mazurek bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mazurek bakaliowy 1. Ciasto zagnieść i schłodzić w lodówce. 1/5 ciasta zostawić, resztę rozwałkować na dwa lub więcej placków w kształcie jaja.
  • mazurek bakaliowy 2. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, z pozostałego ciasta zrobić wałeczek i obłożyć mazurki. Upiec do zarumienienia w temp 200 st ok 15-20 min.
    W tym czasie przygotować masę bakaliową. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać serek homogenizowany i posiekane bakalie oraz pianę z białek.
    Wyłożyć na podpieczone spody. Piec ok 15-20 min.
  • mazurek bakaliowy 3. Przygotować bezę. Ubić białka, dodać cukier i ubijać aż do rozpuszczenia, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
    Udekorować upieczone mazurki bezą i wstawić do piekarnika do wysuszenia na ok 20 min w temp 125 st

    Dalsze dekoracje polewą i bakaliami robimy po wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować