Odkrycie zeszłorocznych świąt. Ciasto nie do przebicia. Zdrowy, ekstremalnie pyszny mazurek bakaliowy sprawia, że inne wielkanocne smakołyki odchodzą na dalszy plan.
Więcej niż 10 osób
Składniki:
-100 g płatków owsianych
-100 g suszonych moreli
-50 g suszonych śliwek
-50 g żurawiny suszonej
-150 g migdałów
-100 g orzechów włoskich
-100 g masła
-1/2 szkl miodu akacjowego
-3/4 szkl śmietanki kremówki
-sok z 1 pomarańczy
-1/3 szkl dżemu morelowego
-1/4 szkl dżemu pomarańczowego
-1/3 szkl suszonych moreli do dekoracji
-30 g czekolady mlecznej
-30 g czekolady białej
-50 g płatków migdałowych
Mazurek bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie bakalie drobno pokroić i wymieszać z płatkami owsianymi.
2.W garnku zagotować masło, miód, sok z pomarańczy i śmietankę, dodać płatki z bakaliami i gotować ok 3 min. (Dzięki gotowaniu bakalie i płatki napęcznieją i mazurek będzie bardziej ścisły.)
Blachę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć pergaminem i wysmarować masłem. Rozsmarować na nim masę.
Piec ok 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.
3.Jeszcze ciepły mazurek przekroić na dwie części i zostawić do ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Ostudzony mazurek posmarować dżemem morelowym, dalej pomarańczowym i ułożyć pokrojone w słupki morele.
Strużkami rozpuszczonych w kąpieli wodnej czekolad polać mazurek (najpierw ciemną, później białą) i na jeszcze płynną czekoladę wysypać płatki migdałowe.
Komentarze