Mazurek bakaliowy

4.5 (181 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Odkrycie zeszłorocznych świąt. Ciasto nie do przebicia. Zdrowy, ekstremalnie pyszny mazurek bakaliowy sprawia, że inne wielkanocne smakołyki odchodzą na dalszy plan.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -100 g płatków owsianych
    -100 g suszonych moreli
    -50 g suszonych śliwek
    -50 g żurawiny suszonej
    -150 g migdałów
    -100 g orzechów włoskich
    -100 g masła
    -1/2 szkl miodu akacjowego
    -3/4 szkl śmietanki kremówki
    -sok z 1 pomarańczy
    -1/3 szkl dżemu morelowego
    -1/4 szkl dżemu pomarańczowego
    -1/3 szkl suszonych moreli do dekoracji
    -30 g czekolady mlecznej
    -30 g czekolady białej
    -50 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie bakalie drobno pokroić i wymieszać z płatkami owsianymi.
  • 2. W garnku zagotować masło, miód, sok z pomarańczy i śmietankę, dodać płatki z bakaliami i gotować ok 3 min. (Dzięki gotowaniu bakalie i płatki napęcznieją i mazurek będzie bardziej ścisły.)
    Blachę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć pergaminem i wysmarować masłem. Rozsmarować na nim masę.
    Piec ok 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 190 st.C.
  • 3. Jeszcze ciepły mazurek przekroić na dwie części i zostawić do ostygnięcia (najlepiej na całą noc). Ostudzony mazurek posmarować dżemem morelowym, dalej pomarańczowym i ułożyć pokrojone w słupki morele.
    Strużkami rozpuszczonych w kąpieli wodnej czekolad polać mazurek (najpierw ciemną, później białą) i na jeszcze płynną czekoladę wysypać płatki migdałowe.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować