Domowe masło orzechowe

5 (184 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Witajcie Kochani! Po majowym odpoczynku czas powrócić do normalnej aktywności :) Dzisiaj chciałabym przedstawić Wam jak samodzielnie zrobić masło orzechowe. Taki domowy krem orzechowy jest zdrowy, smaczny i o wiele tańszy od produktów dostępnych w sklepach. Masło orzechowe zawiera wiele cennych witamin z grupy B, witaminę A i E, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także jest świetnym źródłem białka. Każdy sportowiec i osoby aktywne fizycznie powinny włączyć je do swojej diety. Masło orzechowe jest nie tylko zdrowe, ale i niezwykle pyszne! Ja mam do niego ogromną słabość ;)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 szklanka prażonych orzeszków ziemnych
    - szczypta soli
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Domowe masło orzechowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prażone orzeszki ziemne wsypujemy do rozdrabniacza, dodajemy szczyptę soli i miksujemy kilka minut do momentu powstania jednolitej oraz płynnej konsystencji.

    Dla smaku możemy dodać do niego zmielony na puder ksylitol oraz olej kokosowy, ale tylko ten nierafinowany, tłoczony na zimno.

    Jeśli lubimy masło w wersji crunchy, dodajmy do naszego masła posiekane kawałki orzeszków. Życzę smacznego! :)

Porady

Masło orzechowe idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, naleśników, ciast, ciasteczek oraz pieczonych warzyw. Możemy przechowywać je w lodówce do 1 miesiąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować