Maślanowiec

4.5 (140 ocen)

Ciasto nie jest zbyt pracochłonne. A jednak swą prostotą , wyglądem jak i smakiem zachwyci każdego. Ciasto jest lekkie i orzeźwiające.

Składniki:

  • Biszkopt bananowy :
    6 jajek
    1 szkl mąki
    1 szkl cukru
    szczypta soli
    1 op kiślu bananowego

    Biszkopt cytrynowy:
    6 jajek
    1 szkl mąki
    1 szkl cukru
    szczypta soli
    1 op. kiślu cytrynowego
    otarta skórka z jednej cytryny


    Masa wiśniowa:
    2 op. galaretki wiśniowe + 2 szkl gorącej wody
    4 szkl maślanki


    Masa agrestowa:
    2 op. galaretki agrestowej + 2 szkl gorącej wody
    4 szkl maślanki


    tortownica 30 cm

Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Maślanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt bananowy:
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną i puszysta pianę. Pojedynczo dodajemy żółtka cały czas miksując. Dodajemy po trochu cukier także cały czas miksując na puszystą i gładką masę.
    Do masy jajecznej dodajemy mąkę i kisiel. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

    Masę wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
  • 2. Biszkopt cytrynowy:
    Białka oddzielamy od żółtek.
    Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną i puszysta pianę. Pojedynczo dodajemy żółtka cały czas miksując. Dodajemy po trochu cukier także cały czas miksując na puszystą i gładką masę.
    Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kisiel i skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

    Masę wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
  • 3. Masa wiśniowa:
    Galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody.
    Do tężejącej galaretki ( ale jeszcze o płynnej konsystencji) dodajemy maślankę i mieszamy.
  • 4. Masa agrestowa:
    Galaretki agrestowe rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody.
    Do tężejącej galaretki ( ale jeszcze o płynnej konsystencji) dodajemy maślankę i mieszamy.
  • 5. Biszkopty przekrawamy na pół.
    Układamy ciasto:
    Biszkopt bananowy, masa wiśniowa, biszkopt cytrynowy, masa agrestowa, biszkopt bananowy, masa wiśniowa, biszkopt cytrynowy , masa agrestowa.
    Po wylaniu jednej warstwy masy ciasto odkładam do lodówki do stężenia masy. Powtarzamy tą czynność z każdą wylana porcją masy.
  • 6. Gotowe ciasto odkładamy do lodówki by stężał.

Porady

Ciasto ma w sobie ten plus , że możemy kombinować ze smakami kisli i galaretek :-))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maślanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Okazje Urodziny Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować