1.Biszkopt bananowy:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną i puszysta pianę. Pojedynczo dodajemy żółtka cały czas miksując. Dodajemy po trochu cukier także cały czas miksując na puszystą i gładką masę.
Do masy jajecznej dodajemy mąkę i kisiel. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Masę wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
2.Biszkopt cytrynowy:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną i puszysta pianę. Pojedynczo dodajemy żółtka cały czas miksując. Dodajemy po trochu cukier także cały czas miksując na puszystą i gładką masę.
Do masy jajecznej dodajemy mąkę, kisiel i skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Masę wylewamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą tortownicę. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
3.Masa wiśniowa:
Galaretki wiśniowe rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody.
Do tężejącej galaretki ( ale jeszcze o płynnej konsystencji) dodajemy maślankę i mieszamy.
4.Masa agrestowa:
Galaretki agrestowe rozpuścić w 2 szkl. gorącej wody.
Do tężejącej galaretki ( ale jeszcze o płynnej konsystencji) dodajemy maślankę i mieszamy.
5.Biszkopty przekrawamy na pół.
Układamy ciasto:
Biszkopt bananowy, masa wiśniowa, biszkopt cytrynowy, masa agrestowa, biszkopt bananowy, masa wiśniowa, biszkopt cytrynowy , masa agrestowa.
Po wylaniu jednej warstwy masy ciasto odkładam do lodówki do stężenia masy. Powtarzamy tą czynność z każdą wylana porcją masy.
6.Gotowe ciasto odkładamy do lodówki by stężał.
Porady
Ciasto ma w sobie ten plus , że możemy kombinować ze smakami kisli i galaretek :-))
Komentarze