Maślaki marynowane

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Troszeczkę wymagają pracy, ale smak rekompensuje trudy.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg obranych małych kapeluszy maślaków
    2 łyżki soli do gotowania grzybów
    Zalewa:
    3 szklanki wody
    1 szklanka octu 10%
    2 łyżki miodu naturalnego ( u mnie leśny)
    1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego
    ziarna ziela angielskiego 5-8 szt.
    gorczyca 1/2 łyżeczki
    liść laurowy 2-3szt.
    kawałki marchewki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Grzyby marynowane

Maślaki marynowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maślaki 1. Oczyszczone, umyte grzyby ( z kapeluszy zdejmuję lepką skórkę) gotuję w osolonej wodzie 30 minut, zbierając pianę. Odcedzam. Gotuję zalewę. Wodę, ocet, i przyprawy gotuję 5 minut. Następnie dodaję miód, dokładnie mieszam. Grzyby wkładam do wyparzonych słoiczków, zalewam gorącą zalewą, zakręcam, odwracam do góry dnem do wystudzenia.

Porady

W ten sposób, w takiej zalewie można marynować też inne grzyby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby leśne Maślak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować