REKLAMA

Marynowane prawdziwki z papryką i marchewką

wyświetlono: 797 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Z nutą słodyczy jaką daje marchewka oraz delikatną pikanterią wydobytą z czerwonej papryki. Tak przygotowane prawdziwki będą doskonałym upominkiem dla najbliższych a także smakowitą przekąską na rodzinnych spotkaniach.

opublikowany: 12.09.2016
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Prawdziwki

    Zalewa:
    3,5 szklanki wody
    2/3 szklanki octu
    2/3 szklanki cukru
    1 i 1/4 łyżki soli

    Dodatkowo na każdy słoiczek:
    paseczki z 1/4 czerwonej papryki
    1/2 marchewki pokrojona w cienkie słupki
    1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu
    ok 5 ziarenek ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    1 grubszy plaster cebuli
    1 pełna łyżeczka gorczycy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obieramy i myjemy. Jeśli są duże- kroimy na mniejsze części. Małe pozostawiamy bez zmian. Prawdziwki obgotowujemy w osolonej wodzie ok 3-4 minuty a następnie hartujemy zimną wodą. Tak przygotowanymi napełniamy słoiczki do połowy, układamy przygotowanymi słupkami marchewki oraz papryki oraz dodajemy ziele angielskie, pieprz czarny kolorowy oraz listki laurowe i cebulę. Dokładamy grzybów i przysypujemy je gorczycą.
  • 2. Z przygotowanych składników gotujemy zalewę, a następnie zalewamy grzybki.Mocno zakręcamy słoiki. Prawdziwki pasteryzujemy "na mokro" 10 minut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: weronika63 logo

Marynowane prawdziwki

Prawdziwki marynowane w zalewie octowo - grzybowej.

kategoria: Przetwory opublikowany: 14.07.2018 | wyświetlono: 1223 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE