Marynowane prawdziwki z papryką i marchewką

0 (0 ocen)

Z nutą słodyczy jaką daje marchewka oraz delikatną pikanterią wydobytą z czerwonej papryki. Tak przygotowane prawdziwki będą doskonałym upominkiem dla najbliższych a także smakowitą przekąską na rodzinnych spotkaniach.

Składniki:

  • Prawdziwki

    Zalewa:
    3,5 szklanki wody
    2/3 szklanki octu
    2/3 szklanki cukru
    1 i 1/4 łyżki soli

    Dodatkowo na każdy słoiczek:
    paseczki z 1/4 czerwonej papryki
    1/2 marchewki pokrojona w cienkie słupki
    1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu
    ok 5 ziarenek ziela angielskiego
    3 listki laurowe
    1 grubszy plaster cebuli
    1 pełna łyżeczka gorczycy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynowane prawdziwki z papryką i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby obieramy i myjemy. Jeśli są duże- kroimy na mniejsze części. Małe pozostawiamy bez zmian. Prawdziwki obgotowujemy w osolonej wodzie ok 3-4 minuty a następnie hartujemy zimną wodą. Tak przygotowanymi napełniamy słoiczki do połowy, układamy przygotowanymi słupkami marchewki oraz papryki oraz dodajemy ziele angielskie, pieprz czarny kolorowy oraz listki laurowe i cebulę. Dokładamy grzybów i przysypujemy je gorczycą.
  • 2. Z przygotowanych składników gotujemy zalewę, a następnie zalewamy grzybki.Mocno zakręcamy słoiki. Prawdziwki pasteryzujemy "na mokro" 10 minut od momentu zagotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Prawdziwki Papryka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować