Marynata ze śliwek i liści z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Po trzech dniach od zrobienia są już dobre, po tygodniu pyszne, a po trzech już ich nie ma , bo są zjedzone...Doskonałe do mięs oraz na przekąskę.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek
    9 liści z czarnej porzeczki
    1 słoik o pojemności 1 litr
    Zalewa:
    0,5 szklanki wody
    0,5 szklanki octu 10 %
    4 łyżki cukru
    0,5 łyżeczki soli
    2 liście laurowe
    5 ziaren czarnego pieprzu
    2 ziarna ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Marynata ze śliwek i liści z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki zalewy doprowadzam do zagotowania, studzę tak aby była letnia. Śliwki przecinam na pół, wyjmuję pestki. Pierwsza warstwa w słoiku to liście porzeczek, następnie śliwki, porzeczki, śliwki, ostatnia warstwa to liście. Całość zalewam letnią zalewą. Zakręcam słoik, wstawiam do lodówki. Po 3 dniach są już dobre, po tygodniu pyszne.

Porady

W tym roku włożyłam słoik z całymi śliwkami, po tygodniu też były smaczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować