Marmurkowa babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę
2.Na najwyższych obrotach miksuj margarynę ze szczyptą soli aż do uzyskania jasnej i puszystą masy
3.Cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawaj stopniowo cukry, a następnie po jednym żółtku ( każde żółtko miksować ok 2 min)
4.Mąki przesiej do miski. Dodawaj stopniowo do masy cały czas miksując na najwyższych obrotach do połączenia składników ( pamiętaj by nie miksować zbyt długo)
5.Do masy z mąką dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Ciasrto podziel na 2 części. Do 1 części dodaj kakao i dobrze wymieszaj
6.Do formy wysmarowanej masłem i posypaną mąką wlewaj na zmiane ciasto jasne i ciemne.
7.Piecz ok 60 min ( do suchego patyczka ) w 160 stopniach. Ciasto pozostawić w formie do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyjąc z formy do całkowitego ostygnięcia
8.Lukier:
Do miski dodaj sok z ok 1/2 cytryny stopniowo cały czas mieszając dodawaj cukier puder. Do momentu aż lukier będzię gęsty i bez grudek.
Komentarze