Marmurkowa babka piaskowa

0 (0 ocen)

Babka piaskowa - to nasza rodzinna tradycja. Przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń. tej babki nie może zabraknąć na naszym wielkanocnym stole

Składniki:

  • 500 margaryny Kasia
    300 g cukru
    100 g domowego cukru waniliowego
    8 duże jajka
    szczypta soli
    300 g mąki pszennej
    300 g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki kakao

    Lukier:
    sok z cytryny
    cukier puder
    ew.barwniki spożywcze w płynie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Marmurkowa babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • 2. Na najwyższych obrotach miksuj margarynę ze szczyptą soli aż do uzyskania jasnej i puszystą masy
  • 3. Cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawaj stopniowo cukry, a następnie po jednym żółtku ( każde żółtko miksować ok 2 min)
  • 4. Mąki przesiej do miski. Dodawaj stopniowo do masy cały czas miksując na najwyższych obrotach do połączenia składników ( pamiętaj by nie miksować zbyt długo)
  • 5. Do masy z mąką dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
    Ciasrto podziel na 2 części. Do 1 części dodaj kakao i dobrze wymieszaj
  • 6. Do formy wysmarowanej masłem i posypaną mąką wlewaj na zmiane ciasto jasne i ciemne.
  • 7. Piecz ok 60 min ( do suchego patyczka ) w 160 stopniach. Ciasto pozostawić w formie do lekkiego ostygnięcia. Następnie wyjąc z formy do całkowitego ostygnięcia
  • 8. Lukier:
    Do miski dodaj sok z ok 1/2 cytryny stopniowo cały czas mieszając dodawaj cukier puder. Do momentu aż lukier będzię gęsty i bez grudek.
  • 9. Ostudzoną babkę polej lukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować