Marmolada dyniowo-pomarańczowo- jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka oraz dynię przekładam do rondla z grubym dnem. Wlewam wodę, zagotowuję i dalej gotuję pod przykryciem, aż dynia i jabłka zaczną się rozpadać. Odkrywam rondel, przestawiam go na mały ogień i często mieszając gotuję, aż masa zgęstnieje.
2.Jedną starannie umytą pomarańczę bardzo cieniutko obieram ze skórki /bez albedo/. Następnie skórkę bardzo drobno kroję. Z obu pomarańczy wyciskam sok. Sok i skórkę dodaję do rondla, dodaję również cukier, mieszam i jeszcze całość smażę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji marmolady. Na tym etapie mieszam niemal nieustannie.
3.Marmoladę przekładam do wyparzonych słoiczków, zamykam i pasteryzuję 15 minut. Odstawiam do wystygnięcia.
Komentarze