Marchwiak z kardamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszne, wilgotne korzenne ciasto marchewkowe z kardamonem, któremu na pewno nie oprze się żaden łasuch..

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 marchewki
    5 jajek
    10 dag cukru drobnego
    15 dag cukru trzcinowego brązowego
    220 ml oleju roślinnego
    35 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1/2 łyżeczki korzennych przypraw mielonych-cynamon,gożdżiki ,gałka muszkatołowa
    1 nasionko kardamonu

    Lukier:
    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
    kilka kropel olejku migdałowego lub soku z cytryny

    Dodatkowo:
    skórka kandyzowana z pomarańczy
    przyprawa w młynku do dań słodkich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marchwiak z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy ciasto 1. Marchew obieramy myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubszych oczkach. Do miski wbić jajka wsypać cukry i mikserem ubić do białości,wlać olej wsypywac po łyżce mąkę wymieszaną z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania.Ziarenko kardamonu utłuc w moździeżu na proszek dodać do masy wymieszać ,na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do połączenia.
  • wylewamy do formy 2. Ciasto wylać do formy keksowej o wymiarach 12/39 cm wstawić do piekarnika i piec godzinę w temp 170 *c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce. Lukier: białko schłodzone wczesniej w lodówce ubic na sztywno wsypując pod koniec przesiany na sitku cukier puder zmiksować na gładka lśniącą masę,zaromatyzować ulubionym olejkiem lub sokiem z cytryny. Polukrować wystudzone ciasto posypać przyprawą do dań słodkich i udekorować skórką z pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować