Murzynek z kardamonem

3 (4 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysty, mocno kakaowy, sprężysty murzynek.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dkg masła,
    1 szklanka cukru,
    1,5 szklanki maki pszennej,
    4 jaja,
    4 łyżki kakao,
    7 łyżek wody,
    1/2 łyżeczki kardamonu,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    płatki migdałowe- garść
Wystaw ocenę:

3 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek

Murzynek z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, wodę podgrzewamy do rozpuszczenia, wsypujemy cukier, a nastepnie kakao. Mieszamy i gotujemy całość ok. 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

    Jaja rozdzielamy na białka i żóltka.
    Białka ubijamy na sztywna pianę.
    Żółtka wlewamy do wystudzonej masy, miksujemy, odlewamy 1/2 szklanki tej masy.
    Do reszty dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kardamon. Zmiksować. Stopniowo dodajemy pianę, delikatnie mieszamy.
    Ciasto wylewamy do formy keksowej ok 20x10. Piec ok 45 minut w 160 stopniach.
    Po upieczeniu polać pozostałą masą, posypać migdałami i odstawić do zastygnięcia.

Porady

Do ciasta możemy dodać orzechy, rodzynki lub inne ulubione bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować