Murzynek z kardamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, wodę podgrzewamy do rozpuszczenia, wsypujemy cukier, a nastepnie kakao. Mieszamy i gotujemy całość ok. 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Jaja rozdzielamy na białka i żóltka.
Białka ubijamy na sztywna pianę.
Żółtka wlewamy do wystudzonej masy, miksujemy, odlewamy 1/2 szklanki tej masy.
Do reszty dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, kardamon. Zmiksować. Stopniowo dodajemy pianę, delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy keksowej ok 20x10. Piec ok 45 minut w 160 stopniach.
Po upieczeniu polać pozostałą masą, posypać migdałami i odstawić do zastygnięcia.
Porady
Do ciasta możemy dodać orzechy, rodzynki lub inne ulubione bakalie.
Komentarze