Marchwiak

4.5 (150 ocen)

  • 60 min

Podstawą był przepis z PP, ale ja go udoskonaliłam i zrobiłam po swojemu;-) Wyszło rewelacyjne goście byli zachwyceni. A ich miny bezcenne , gdy powiedziałam że to marchew.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 szklanki startej marchwi
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1/2 kostki roztopionej margaryny
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki sody
    3 łyżeczki cynamonu

    po garści: rodzynek, moreli, papai (kandyzowane) ( ja dodałam daktyle, pomarańcze)
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marchwiak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem masę, dodajemy roztopią margarynę i dalej ubijamy. W osobnej miseczce połączyć, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon. Całość wymieszać z masą jajeczną. Następnie dodajemy startą na małych oczkach marchew, Dodajemy suszone owoce. Pieczemy przez ok. 40 min. w temp. 180 stopni w "keksówce". Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy białą czekoladą.

Porady

Aby sprawdzić czy jest upieczone , nakłuwajmy wykałaczką. Gdy ciasto wyjmiemy z blaszki, układajmy biała czekoladę, po kilku minutach się roztopi, wtedy ja rozsmarowujemy po wierzchu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować