Glazurowana marchewka

4.5 (162 ocen)

  • 30 min

Młode marchewki na słodko w glazurze z miodu i soku pomarańczowego. Słodkie i kwaśne równocześnie. Zachwycają i zaskakują smakiem. Idealny dodatek do mięsnego obiadu lub jako warzywna przekąska.

  • 30 min

Składniki:

  • • kilkanście młodych marchewek
    • sól, szczypta cukru do gotowania
    • 1 szklanka soku z pomarańczy
    • 3 łyżki cukru
    • 1 łyżka miodu
    • szczypta papryki ostrej
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Glazurowana marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Glazurowana marchewka 1. • Marchewki oczyścić, wrzucić do wrzącej, posolonej wody z dodatkiem cukru i gotować 15 minut.
    • Sok pomarańczowy, cukier, miód i paprykę gotować, aż zredukują objętość do połowy.
    • Dodać marchewkę ugotowaną i odcedzoną.
    • Chwilę pogotować, aż marchewka nabierze połysku i skarmelizuje się.

Porady

Marchewki można posypać prażonym sezamem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować