Pyszna słodziutka marchewka, która jest idealną jarzynką do obiadu. Szczególnie polecam przy dzieciach, które nie przepadają za smakiem marchewki ta słodka wersja na pewno im zasmakuje.
25 min
Składniki:
4 marchewki
około 40 g masła
1-2 łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Glazurowana marchewka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na roztopionym maśle tak aby pokryło ono marchewki. Wlać tyle wody aby zakryła marchewki, doprawić sola i pieprzem i gotować na wolnym ogniu około 20 minut aż będą miękkie. Jeśli woda wyparuje należy dodać jej jeszcze trochę. Pod koniec gotowanie w garnku niemal nie powinno być płynu. Jeśli jest należy go zredukować. marchewki posypać cukrem i przesmażać kilka minut aż pokryją się glazurą. Doprawić do smaku.
Komentarze