Marchewka glazurowana z pomarańczami

4.5 (180 ocen)

  • 15 min

Zwykła marchewka przygotowana w ten sposób nabiera wyjątkowego charakteru. Świeży imbir, pomarańcza i kolendra dopełniają całości.

  • 15 min

Składniki:

  • marchewka - 250 g
    pomarańcza - 1 szt.
    świeży imbir - trzycentymetrowy kawałek
    masło klarowane – 1 łyżka
    cukier - 1 łyżeczka
    nasiona kolendry - 1 łyżeczka
    sól - do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony - ½ łyżeczki
    posiekany szczypiorek - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Marchewka glazurowana z pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewka glazurowana z pomarańczami 1. Na patelni rozgrzej masło, wsyp pokruszone w moździerzu nasiona kolendry, starty świeży imbir i smaż mieszając przez 2 minuty. Włóż obrane i pokrojone marchewki i przesmaż je mieszając, aż całe będą pokryte masłem. Wlej gorącej wody, tylko tyle aby przykryła marchewki. Dodaj sól i świeżo mielony czarny pieprz. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem około 15 minut. Następnie odkryj i jeśli na dnie jest jeszcze płyn to zredukuj go zwiększając ogień. Jeśli zaś dno patelni jest suche, a marchewki jeszcze twarde, dolej trochę wody i gotuj, aż zmiękną.
  • 2. Miękkie marchewki posyp cukrem, ostrożnie wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez chwilę, aby pokryły się glazurą. Odstaw z ognia.
  • 3. Do lekko przestudzonej marchewki dodaj obraną, wyfiletowaną i pokrojoną na mniejsze kawałki pomarańczę. W razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj posypaną posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Marchewka Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować