Mannowiec z malinami

4.51 (200 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne lekkie ciasto. Dla wielbicieli kaszy manny.

  • 6 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - 1 litr mleka
    - 200 g masła
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka kaszy manny
    - 16 sztuk herbatników
    - 2 malinowe galaretki
    - 3 szklanki gorącej wody
    - 1,5 szklanki malin
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Mannowiec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy herbatnikami.
  • 2. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i masło. Całość podgrzewamy aby składniki się rozpuściły. Do gotującego mleka wsypujemy stopniowo kaszę przy tym cały czas mieszając. Mieszamy do zgęstnienia. Masę przelewamy do blaszki. Na letnie ciasto układamy maliny.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Tężejącą wylewamy na zimne ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy i kroimy. Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki Kasza manna Maliny Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować