Cytrynowy mannowiec na biszkoptach z brzoskwiniami i galaretką

5 (3 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne, znane ciasto bez pieczenia . Tym razem jako spód wybrałam biszkopty z kakao , kaszę mannę uperfumowałam cytryną i cukrem waniliowym , dodałam brzoskwinie i galaretkę . W rezultacie tak jak ciasto szybko przygotowałam , tak szybko znikało z talerzy :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    21 biszkoptów z kakao
    Masa:
    1 litr mleka 3,2%
    1 szklanka kaszy manny
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    skórka i sok z 1/2 cytryny
    200 g. masła
    szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń - 820 g.
    2 galaretki cytrynowe
    3 szklanki wrzątku
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm. x 29 cm.
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Galaretki

Cytrynowy mannowiec na biszkoptach z brzoskwiniami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Cytrynowy mannowiec na biszkoptach z brzoskwiniami i galaretką 1. Dno blaszki wykładam biszkoptami . Jeden biszkopt kruszę , posypuję miejsca gdzie nie ma biszkoptów .
  • Cytrynowy mannowiec na biszkoptach z brzoskwiniami i galaretką 2. Do mleka dodaje sól , masło , cukier , cukier waniliowy , skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny , mieszam , doprowadzam do zagotowania , dodaję kaszę mannę i ciągle mieszając gotuję ok. 15 minut . Masę wylewam na biszkopty , wyrównuje , odstawiam w wystudzenia.
  • Cytrynowy mannowiec na biszkoptach z brzoskwiniami i galaretką 3. Do wrzącej wody wsypuję galaretki , mieszam , studzę . Na kaszy układam pokrojone brzoskwinie . Gdy galaretka zacznie gęstnieć zalewam ciasto , wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny .

Porady

Nie należy wodnistej galaretki wylewać na ciasto , bo wpadnie pod ciasto .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować