Mangolada

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Sernik na zimno o smaku mango i czekolady

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • spód:
    (forma 17cm)
    2 jajka
    1/2 szkl mąki
    1/2 szkl cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżka kakao
    2 łyżki oleju

    śmietana z żelatyną (potrzebna do mas czekoladowych):
    150 ml śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżki żelatyny
    1/4 szkl ciepłej wody

    Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich dodamy do mas czekoladowych

    masa mango:
    (forma 17cm)
    1 mango
    1 galaretka cytrynowa
    2 łyżki cukru

    masa czekoladowa jasna:
    (forma 17cm)
    120 g czekolady z okruszkami mango np. Wedla lub zwykłej białej
    200 g serka białego (użyłam takiego jak na sernik z wiaderka)
    100 ml śmietany 30%
    (+ połowa ubitej śmietany z żelatyną )

    masa czekoladowa ciemna:
    (wypełnieni do formy 24 cm)
    100 g czekolady deserowej
    100 ml śmietany 30%
    650 g sera białego z wiaderka
    (+ polowa ubitej śmietany z żelatyną)

    wierzch:
    200 g czekolady deserowej
    100 ml mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno

Mangolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Białka ubijamy na sztywno dodając cukier, a następnie żółtka i olej. Do masy przesiewamy kakao oraz obydwie mąki, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy 17 cm i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach.Studzimy.

    masa mango:
    Mango miksujemy na puree, dodajemy cukier, a następnie zalewamy galaretką rozpuszczoną w wodzie. Tężejącą masę przelewamy do formy 17 cm, wyłożonej folia spożywczą (ułatwi wyjęcie z formy zastygłej masy) i odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

    masa czekoladowa jasna:
    Czekoladę z chrupkami i mango (np. Wedel) lub po prostu białą siekamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie, studzimy. Kremowy serek łączymy z czekoladą oraz połową wcześniej ubitej śmietany z żelatyną. Masę wylewamy na zastygniętą masę z mango i ponownie odstawiamy do lodówki aby masa czekoladowa zastygła.

    masa czekoladowa ciemna:
    Czekoladę deserową siekamy i rozpuszczamy w ciepłej śmietanie. Dodajemy serek mieszamy i studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy drugą połowę ubitej śmietany z żelatyną.

    Wykonanie:
    Biszkopt układamy w większej formie (24cm) boki zalewamy połową masy czekoladowej ciemnej i odstawiamy na kilka minut do lodówki, aby masa zastygła. Potem na środku tortownicy układamy masę mango wraz z jasną masą czekoladową i całość również zalewamy pozostałą masą czekoladową ciemną. Odstawiamy do lodówki aby wszystko stężało.
    Wierzch polewamy rozpuszczoną w mleku czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mango Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować