- 1 duże dojrzałe mango,
- ok. 250-500 g jogurtu naturalnego do picia (ilość jogurtu zależy od słodkości mango) (np. Danone),
- 1/2 szklanki mleka/wody (aby rozcieńczyć napój ew. może być kefir aby zmniejszyć słodkość mango),
- szczypta przypraw korzennych: kardamon mielony, cynamon lub mieszanka przypraw do kaw i deserów (np. Kamis).
1.Mango obieramy, wykrajamy miąższ dookoła płaskiej pestki. Następnie przekładamy owoc do blendera. Blendujemy na jednolity mus. Dodajemy jogurt+wodę/mleko/kefir. Moje mango było naprawdę słodkie, także pominęłam dodatkowe słodzenie (gdy, wasze jest mało słodkie polecam posłodzić miodem), dałam więcej jogurtu naturalnego i dodatkowo kefir. Gdy wolimy bardziej rzadsze napoje możemy rozcieńczyć wodą/mlekiem (do smaku i do odpowiedniej według nas gęstości). Na koniec dodajemy trochę przypraw (szczyptę) kardamonu, cynamonu ew. mieszanki przypraw korzennych do piernika czy mieszanki przypraw do kaw i deserów (np. Kamis). Na końcu porządnie chłodzimy ew. dodajemy kostki lodu. Smacznego :)
Komentarze