Sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie. Sernik z owocami i przeźroczystą galaretką. Sernik winny i pyszny.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
SPÓD:
-100 g. ciastek OREO
-50 g. herbatników
-70 g. masła
MASA SEROWA:
-1 kg. sera waniliowego z wiaderka
-500 g. serka mascarpone
-250 ml.śmietanki 30 %
-śmietan-fix
-500 g. dżemu malinowego
-50 g.żelatyny
-1 szklanka wody
OWOCE:
-3 sztuki mandarynek
-mała kiść winogron, bezpestkowych
-4 sztuki kiwi
-kilka truskawek
-kilka jeżyn
-250 g. borówki amerykańskiej
Malinowy sernik na zimno z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.spód-Ciastka rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić i wymieszać z ciastkami. Zaraz wsypać do tortownicy 25 cm.wyłożonej podkładką do tortów i zabezpieczonej wyżej boki..Masę uklepać palcami lub szklanką.Trochę schłodzić.
2.masa serowa-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z fixem. Nie przerywać miksowania i dodawać porcjami ser i dżem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy i schłodzić kilka godzin w lodówce.
3.owoce-Mandarynki obrać i rozdzielić na cząstki. Ułożyć wokół góry sernika.Kiwi obrać, pokroić na 0,5 cm. plasterki. Dobrze jest je zahartować, żeby nie rozpuściły galaretki.Zagotować na patelni trochę wody z cukrem i chwilkę zaparzyć te plasterki. Odsączyć i osuszyć, jak są zimne to ułożyć na serniku. Resztę owoców poukładać w/g własnej fantazji.
4.galaretka-Zagotować wodę, odstawić z palnika i zaraz rozmieszać w niej galaretki.Ostudzić do lekkiego tężenia i wlać delikatnie po wszystkich owocach. Sernik schłodzić.
5.Po schłodzeniu i zastygnięciu galaretki, zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przełożyć sernik na paterę. Kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze