Pyszny, leciutki jak chmurka serniczek malinowy z kropka nad i czyli polewą z białej czekolady, przygotujecie w kilka chwil i to bez pieczenia, w sam raz na upalne dni ;)
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na tortownicę 18 cm
Spód:
100 g ciastek
70 g masła
Masa:
220 ml śmietanki słodkiej 30 %
200 g serka homogenizowanego waniliowego
2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
125 g świeżych malin
1-2 łyżki cukru pudru
Polewa i dekoracja:
50 g białej czekolady
15 g masła lub słodkiej śmietanki 30 %
mini biszkopciki
Malinowy niby sernik na zimno z polewą z białej czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód
1. Ciastka kruszymy lub mielimy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy tortownicę i chowamy do lodówki.
Masa
2. Maliny blendujemy, a następnie przecieramy przez sitko aby pozbyć się pestek.
3. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie.
4. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek homogenizowany i przetarte maliny.
Żelatynę podgrzewamy do upłynnienia, następnie hartujemy 2 łyżkami masy i wlewamy do reszty masy. Próbujemy i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem. Mieszamy wszystko lub krótko miksujemy na najwolniejszych obrotach, następnie wylewamy masę na spód z ciasteczek i chowamy do lodówki do stężenia.
Polewa i dekoracja
5. W kąpieli wodnej roztapiamy masło lub jeśli używam śmietanki to podgrzewamy ją.
Dodajemy czekoladę i roztapiamy całość dokładnie mieszając.
W razie potrzeby regulujemy konsystencję polewy dodając więcej czekolady lub masła czy śmietanki.
6. Na stężałym serniku układamy biszkopty, a następnie całość polewamy białą czekoladą. Smacznego !
Komentarze