Malinowy Advokatek bez pieczenia

  • wyświetlono: 162 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi kompozycję.

20190227_003312
  • 10 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:

250 g herbatników maślanych

Masa malinowa:

500 g malin (koszyczek)
2-4 łyżek cukru (zależy od słodkości malin)
1 galaretka malinowa

Masa advocatowa:

1 budyń waniliowy bez cukru
350 ml mleka
150 ml advocatu (likieru jajecznego)
4 łyżki cukru
125 g masła

Masa śmietanowa:

1,5 szklanki (330 g) śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Do posypania:

30 g czekolady startej na tarce

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Malinowy Advokatek bez pieczenia

  • 1. Przygotować formę keksówkę o wymiarach około 10x35 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na spodzie formy ułożyć herbatniki, tak aby ściśle do siebie przylegały (w razie potrzeby przekroić ciasteczka na mniejsze części).
    Teraz czas na przygotowanie masy malinowej. Maliny dokładnie wymyć, odsączyć. Przełożyć do wysokiego naczynia, posypać 2 łyżkami cukru i za pomocą blendera ręcznego - dokładnie rozetrzeć owoce na gładki mus. Jeżeli przeszkadzają nam pestki od malin - mus można jeszcze dodatkowo przetrzeć przez sito. Gotowy mus zagotować w rondelku, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać. W tym momencie proponuję spróbować masę i ewentualnie ją jeszcze dosłodzić. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia, ale takiego, żeby ją można było jeszcze rozprowadzić na cieście.
    Drugą warstwą do przygotowania jest masa advocatowa. W celu przygotowania tej masy należy najpierw odlać pół szklanki mleka a pozostałą jego część zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać likier, zagotować na wolnym ogniu. Ciągle mieszając wlać rozpuszczony budyń. Nie przestając mieszać gotować jeszcze przez około 2 minuty, tak żeby budyń dobrze zgęstniał. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojone na kawałki masło i wymieszać do rozpuszczenia i całkowitego połączenia składników. Przestudzić kilka minut, aby masa nie była bardzo gorąca i lekko stężała.
    Tak przygotowaną masę advocatową wylać pomału do keksówki na wcześniej ułożonych herbatnikach. Wyrównać. Ułożyć ściśle kolejną warstwę herbatników i wyłożyć na nie tężejący mus malinowy .Na musie ułożyć kolejne herbatniki.
    Ostatnią warstwą jest masa śmietanowa. Żelatynę zalać 4-5 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu (nie zagotować!). Wlać żelatynę do śmietany jednocześnie miksując masę.
    Gotową masę wyłożyć na przygotowaną ostania warstwę herbatników,wyrównać i obsypać startą czekoladą .

    Ciasto odstawić na co najmniej 8 godzin do lodówki. Podawać dobrze schłodzone. Przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latogalaretkana słodkoherbatnikiciasto z owocamibez pieczeniana zimnodla gościciasto z malinamiciasto z likierem
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto bananowe bez pieczenia

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Ciasto bananowe bez pieczenia

Idealne dla osób, które nie mają...

Chatka - ciasto bez pieczenia

Dodane przez: Ola1984

Chatka - ciasto bez pieczenia

Pyszny sernik na zimno nie wymagający...

„Adwokatek„ bez pieczenia

Dodane przez: 2milutka

„Adwokatek„ bez pieczenia

Niebiański deser bez pieczenia,...

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Dodane przez: monika016

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Ciasta bez pieczenia zyskują coraz...

Trzy bit ciasto bez pieczenia

Dodane przez: alaaa

Trzy bit ciasto bez pieczenia

Pyszne ciasto z masą krówkową,...

cytrynowe ciasto

Dodane przez: agazlotko

Cytrynowe ciasto bez pieczenia

Szybkie ciasto bez pieczenia