Malinowy Advokatek bez pieczenia

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest bardzo bogate i intensywne w smaku. Górują zdecydowanie warstwy malinowa z galaretką i budyniowa z adwokatem. Warstwa śmietanowa natomiast, idealnie dopełnia i łagodzi kompozycję.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    250 g herbatników maślanych

    Masa malinowa:

    500 g malin (koszyczek)
    2-4 łyżek cukru (zależy od słodkości malin)
    1 galaretka malinowa

    Masa advocatowa:

    1 budyń waniliowy bez cukru
    350 ml mleka
    150 ml advocatu (likieru jajecznego)
    4 łyżki cukru
    125 g masła

    Masa śmietanowa:

    1,5 szklanki (330 g) śmietanki kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny

    Do posypania:

    30 g czekolady startej na tarce
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z owocami Desery

Malinowy advokatek bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować formę keksówkę o wymiarach około 10x35 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na spodzie formy ułożyć herbatniki, tak aby ściśle do siebie przylegały (w razie potrzeby przekroić ciasteczka na mniejsze części).
    Teraz czas na przygotowanie masy malinowej. Maliny dokładnie wymyć, odsączyć. Przełożyć do wysokiego naczynia, posypać 2 łyżkami cukru i za pomocą blendera ręcznego - dokładnie rozetrzeć owoce na gładki mus. Jeżeli przeszkadzają nam pestki od malin - mus można jeszcze dodatkowo przetrzeć przez sito. Gotowy mus zagotować w rondelku, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, dosypać galaretkę i dokładnie wymieszać. W tym momencie proponuję spróbować masę i ewentualnie ją jeszcze dosłodzić. Odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia, ale takiego, żeby ją można było jeszcze rozprowadzić na cieście.
    Drugą warstwą do przygotowania jest masa advocatowa. W celu przygotowania tej masy należy najpierw odlać pół szklanki mleka a pozostałą jego część zagotować z cukrem. W odlanym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Do gotującego się mleka wlać likier, zagotować na wolnym ogniu. Ciągle mieszając wlać rozpuszczony budyń. Nie przestając mieszać gotować jeszcze przez około 2 minuty, tak żeby budyń dobrze zgęstniał. Zdjąć z ognia. Dodać pokrojone na kawałki masło i wymieszać do rozpuszczenia i całkowitego połączenia składników. Przestudzić kilka minut, aby masa nie była bardzo gorąca i lekko stężała.
    Tak przygotowaną masę advocatową wylać pomału do keksówki na wcześniej ułożonych herbatnikach. Wyrównać. Ułożyć ściśle kolejną warstwę herbatników i wyłożyć na nie tężejący mus malinowy .Na musie ułożyć kolejne herbatniki.
    Ostatnią warstwą jest masa śmietanowa. Żelatynę zalać 4-5 łyżkami zimnej wody i zostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Żelatynę rozpuścić na małym ogniu (nie zagotować!). Wlać żelatynę do śmietany jednocześnie miksując masę.
    Gotową masę wyłożyć na przygotowaną ostania warstwę herbatników,wyrównać i obsypać startą czekoladą .

    Ciasto odstawić na co najmniej 8 godzin do lodówki. Podawać dobrze schłodzone. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować