Malinowiec na herbatnikach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W ciągu tygodnia robię już drugie ciasto na zimno, tym razem z kaszą manną i malinami.
Mój mąż jest zachwycony tym ciastem.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mus malinowy :
    620 gr malin + 15 szt do środka
    2 łyżki cukru
    2 galaretki wiśniowe
    330 ml jogurt naturalny
    Kasza manna :
    masło - 100 g
    kasza manna - 0,5 szkl
    mleko - 1/2 l
    cukier - 2/3 szkl
    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa
    migdały płatki do posypania
    herbatniki - 300 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Malinowiec na herbatnikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Malinowiec na herbatnikach 1. Mus malinowy:
    Maliny przebrać, opłukać, przełożyć do garnka, dodać cukier, gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
    Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretek.
    Wlać jogurt do malin, dokładnie wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
  • Malinowiec na herbatnikach 2. Kasza manna:
    Mleko przelać do garnka, dodać pozostałe składniki, na wolnym ogniu zagotować i doprowadzić do zgęstnienia, odstawić do lekkiego przestygnięcia.
  • Malinowiec na herbatnikach 3. Tortownicę o wymiarach 28 cm, wyłożyć herbatnikami, wylać kaszę mannę, położyć kolejną warstwę herbatników i mus malinowy, do musu powkładać całe maliny, odstawić do lodówki do stężenia.
  • Malinowiec na herbatnikach 4. Wyłożyć na mus, ostatnią warstwę herbatników, polać rozpuszczoną polewą czekoladową, posypać migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować