Malinowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić z proszkiem do pieczenia i cukrem na sztywną pianę. Żółtka lekko ubić, dodać do ubitej piany, lekko wymieszać łyżką. Dodać mąkę, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto wyłożyć do blaszki o wymiarach 33x21 cm. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
2.Poncz:
Do wody dodać cukier, wymieszać do jego rozpuszczenia. Rozlać na dwie równe części.
3.Masa malinowo-budyniowa:
Maliny zagotować z cukrem. Budyń wymieszać w wodzie, wlać na zestawione z palnika maliny, cały czas przy tym mieszając. Postawić z powrotem na palnik, gotować ok. 1/2 minuty. Gorący budyń wylać na nasączony biszkopt. Zostawić na ok. 25-30 minut do wystudzenia.
4.Masa śmietanowa:
Do miski wlać śmietankę, wsypać cukier, ubijać przez ok. 2 minuty, do uzyskania sztywnej masy.
5.Wykonanie:
Biszkopt przekroić na pół. Dolny blat nasączyć połową ponczu.
Masę malinowo-budyniową wyłożyć na dolny blat biszkoptu, wyrównać, wystudzić. Na zimną masę malinową wyłożyć 3/4 masy śmietanowej, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu, lekko docisnąć, nasączyć pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostałą masę śmietanową, wyrównać. Wierzch udekorować malinami.
Komentarze