Malinowa pokusa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Deser galaretkowy z malinami - słodki i jednocześnie lekko kwaśny, zimny i orzeźwiający.

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego,
    2 galaretki kryształowa - bezbarwna cytrynowa,
    galaretka malinowa,
    łyżeczka kakao,
    ok 120 g malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Deser na zimno Galaretki

Malinowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pół galaretki kryształowej rozrabiamy w 5 łyżkach ciepłej wody - mieszamy aby maksymalnie się rozpuściła. Dodajemy stopniowo 150 g jogurtu (najlepiej, żeby miał temperaturę pokojową) mieszamy, dodajemy łyżeczkę kakao i mieszamy.
    Przelewamy do miseczek (mogą być wyłożone szczelnie folią spożywczą - będzie łatwiej wyjąć jeśli chcecie. Można też użyć przezroczystego naczynia.

    Wkładamy do lodówki na około 15 minut, aby masa zaczęła tężeć.
  • 2. Galaretkę malinową rozrabiamy w 300 ml ciepłej wody, odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy za pomocą łyżki na masę kakaową.

    Drugą połowę galaretki bezbarwnej rozpuszczamy jak wcześniej - 5 łyżek ciepłej wody, dodajemy 150 g jogurtu, mieszamy, przelewamy na galaretkę malinową. Wkładamy do lodówki na 15 minut.
  • 3. W 300 ml ciepłej wody rozrabiamy drugą bezbarwną galaretkę. Studzimy.
    W tym czasie na jasnej masie układamy maliny, zalewamy powoli bezbarwną galaretką.
    Wstawiamy do lodówki na godzinę, aby wszystkie masy dobrze stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować