Makowy zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowuję masę makową:
Mak zalewam wrzącym mlekiem, mieszam i odstawiam. W garnku rozpuszczam masło i miód, dodaję cukier waniliowy, bakalie i mak. Smażę na małym ogniu przez 15 minut. Masę odstawiam do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowuję ciasto drożdżowe.
2.Następnie przygotowuję ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuszczam i odrobinie letniego mleka i łyżeczce cukru i odstawiam do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieram z masłem na puszystą masę, dodaję jajko i żółtka i dalej ubijam. Mąkę przesiewam do miski, dodaję wyrośnięte drożdże i masę jajeczną i wyrabiam do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
3.Teraz wracam do masy makowej.
Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę i dodaję do wystudzonej masy makowej. Dodaję również powidła i całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę, 2 łyżki piany odkładam, a resztę dodaję do masy makowej i mieszam.
4.Kiedy ciasto wyrośnie, mogę przystąpić do zawijania makowca. Na stolnicy układam papier do pieczenia i posypuję go delikatnie mąką (rozwałkowuję ciasto na papierze, w którym będę je piekła, ponieważ tak jest łatwiej przenieść zawijańca do blaszki). Wykładam ciasto drożdżowe i rozwałkowuje je na prostokąt grubości około 1 cm. Ciasto smaruję pozostawioną pianą z białek, a następnie wykładam masę makową, którą rozprowadzam po cieście zostawiając z każdego boku około 2 cm rantu bez maku.
Teraz zwijam delikatnie roladę i owijam ją papierem do pieczenia, na którym leży. Pamiętajcie o 2 cm luzu, żeby zawijaniec mógł rosnąć. Ciasto przekładam do keksówki 15 x 35 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
Kiedy ciasto wystygnie, można je polać lukrem i posypać dowolnymi bakaliami.
Makowy zawijaniec gotowy. Smacznego
Komentarze