Makowy zawijaniec

4.75 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

W środku mnóstwo maku, mnóstwo bakalii. Wszystko zawinięte w drożdżowym cieście.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Uwaga: szklanka 200 ml
    Składniki na masę makową:
    6 szklanek mielonego maku
    500 ml mleka
    150 g masła
    5 łyżek miodu
    1 łyżka wanilii
    4 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki powideł
    5 garści ulubionych bakalii
    Składniki na ciasto drożdżowe:
    3 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500
    1/3 szklanki cukru
    100 g masła
    1 jajko
    3 żółtka
    1 łyżka cukru waniliowego
    ½ szklanki mleka
    40 g drożdży
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Makowiec

Makowy zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowuję masę makową:
    Mak zalewam wrzącym mlekiem, mieszam i odstawiam. W garnku rozpuszczam masło i miód, dodaję cukier waniliowy, bakalie i mak. Smażę na małym ogniu przez 15 minut. Masę odstawiam do wystygnięcia, a w tym czasie przygotowuję ciasto drożdżowe.
  • 2. Następnie przygotowuję ciasto drożdżowe:
    Drożdże rozpuszczam i odrobinie letniego mleka i łyżeczce cukru i odstawiam do wyrośnięcia. Resztę cukru ucieram z masłem na puszystą masę, dodaję jajko i żółtka i dalej ubijam. Mąkę przesiewam do miski, dodaję wyrośnięte drożdże i masę jajeczną i wyrabiam do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • 3. Teraz wracam do masy makowej.
    Żółtka ucieram z cukrem na puszystą masę i dodaję do wystudzonej masy makowej. Dodaję również powidła i całość dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę, 2 łyżki piany odkładam, a resztę dodaję do masy makowej i mieszam.
  • 4. Kiedy ciasto wyrośnie, mogę przystąpić do zawijania makowca. Na stolnicy układam papier do pieczenia i posypuję go delikatnie mąką (rozwałkowuję ciasto na papierze, w którym będę je piekła, ponieważ tak jest łatwiej przenieść zawijańca do blaszki). Wykładam ciasto drożdżowe i rozwałkowuje je na prostokąt grubości około 1 cm. Ciasto smaruję pozostawioną pianą z białek, a następnie wykładam masę makową, którą rozprowadzam po cieście zostawiając z każdego boku około 2 cm rantu bez maku.
    Teraz zwijam delikatnie roladę i owijam ją papierem do pieczenia, na którym leży. Pamiętajcie o 2 cm luzu, żeby zawijaniec mógł rosnąć. Ciasto przekładam do keksówki 15 x 35 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.
    Kiedy ciasto wystygnie, można je polać lukrem i posypać dowolnymi bakaliami.
    Makowy zawijaniec gotowy. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Bakalie Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować